20 decembrie este cunoscută în popor ca fiind ziua de Ignat. Această zi are o semnificație importantă pentru români, având în vedere că este momentul în care se taie porcul pentru Crăciun. De acestă zi se leagă foarte multe tradiții și superstiții. Iată de ce trebuie tăiat porcul doar în ziua de 20 decembrie și de ce nu e bine ca ritualul sacrificării acestui animal să aibă loc mai devreme.
Motivul pentru care nu e bine să tai porcul după data de 20 decembrie
În ziua de Ignat, mai exact pe 20 decembrie, în majoritatea gospodăriilor de la sate este mare forfotă. Încă de la prima oră a dimineții se fac pregătiri pentru sacrificarea porcului de Crăciun. Tradiția spune că porcul trebuie tăiat doar pe 20 decembrie și că nu este bine ca animalul să fie sacrificat mai devreme sau mai târziu de această dată.
În popor se crede că nu este bine ca porcul să fie tăiat mai târziu de 20 decembrie. O superstiție veche spune cei care nu taie porcul în ziua de Ignat vor avea parte de ghinion și nu le va merge bine în anul ce vine. Oamenii de la sate obișnuiau să spună că porcul care este tăiat după 20 decembrie va slăbi, iar carnea lui nu va mai fi atât de fragedă.
Tradiția populară spune că pentru a avea parte de noroc, belșug și sănătate, oamenii ar trebui să sacrifice porcul doar pe 20 decembrie, în ziua de Ignat.
Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Ignat. Ce este bine să faci astăzi și, deopotrivă, ce să nu faci
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cum atragi belșugul în casă de Ignat 2021? Obiceiurile pe care românii le respectă în fiecare an
O serie de tradiții și obiceiuri se leagă de ziua de Ignat. Chiar și în anul 2021 există în continuare români care respectă aceste obiceiuri cu sfințenie. Se spune că pentru a atrage belșugul, oamenii ar trebui să aducă prima oară în casă căpățâna porcului, cu râtul înainte, pentru a atrage energiile pozitive.
În trecut se credea că pentru ca cei mici să fie sănătoși întregul an, în ziua de Ignat trebuiau să fie mânjiți cu sângele porcului sacrificat.
În ziua de Ignat, deși se sacrifică porcul, restul activităților casnice sunt interzise. Femeile nu au voie să coasă sau să taie cu foarfeca pe 20 decembrie. Se crede că cele care vor face aceste lucruri vor avea parte de ghinion.
Când este Ignatul în 2021? În ce zi a săptămânii pică
Ignatul pică în fiecare an la dată fixă, astfel că și în anul 2021 va fi sărbătorit pe data de 20 decembrie. În acest an, sărbătoarea de Ignat cade într-o zi de luni, acesta fiind momentul în care, potrivit tradiției, este bine ca toți porcii să fie sacrificați.
Citeste si: Traditii de Ignat. Care sunt obiceiurile romanilor la taierea porcului