Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este prăznuit de Biserica Ortodoxă la data de 20 iulie 2024, zi ce este trecută alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Din acest motiv, credincioșii tind să respecte mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții care să le aducă prosperitate în viață și mult noroc. Iată de ce nu trebuie să mâncăm mere de Sfântul Ilie.
De ce nu se mănâncă mere de Sfântul Ilie?
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este trecut în calendarul ortodox alături de o cruce roșie, ce le atrage atenția creștinilor cu privire la importanța slujbelor și praznicelor ce se țin în această zi. Din acest motiv, oamenii țin cont de tradițiile, obiceiurile și superstițiile acestei zile, astfel încât să nu atragă ghinionul în calea lor în viitorul apropiat.
Fiind o zi importantă pentru credincioși, aceștia nu au voie să lucreze, mai ales să nu facă treburi gospodărești, deoarece se crede că cei ce nu respectă această tradiție vor atrage grindina asupra ogoarelor și a gospodăriei.
La data de 20 iulie 2024, românii de pretutindeni obișnuiesc să pună ramuri de salcie la ferestrele și ușile caselor pentru a fi feriți de trăsnete. De altfel, este recomandat ca oamenii să nu plece în această zi din gospodăria lor pentru a nu fi loviți de fulgere.
În zonele rurale din România, bărbații recoltau mierea albinelor, îmbrăcați n haine de sărbătoare și ajutați de către un copil. Este foarte important ca femeile să nu ajute în procesul de recoltare a mierii.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
După ce mierea este recoltată de către bărbații, aceștia, alături de familie și vecini, gustă din aceasta pentru a se asigura că recolta o să fie una îmbelșugată pe parcursul anului. În dimineața zilei în care este pomenit Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, mai ales busuioc, după care se pun la uscat. O parte din busuioc este dus de femei la biserică pentru a fi sfințit, după care îl pun pe foc pentru a îl folosi în scopuri terapeutice, potrivit click.ro.
Rugăciunea pentru împlinirea dorințelor
Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu
umilință alergăm către mijlocirea ta.Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui. Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii, ce întinează neamul creștinesc prin necinstirea credinței dreptslăvitoare, față de rânduielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea părinților și a stăpânitorilor ce ne stăpânesc, aruncând astfel lumea în bezna necinstei, a desfrâului și a pierzaniei.
Citește și: La mulți ani Ilie: Mesaje, urări și felicitări de de ziua Sfântului Proroc Ilie 2023
Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune. Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta. Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.