Decesul unei persoane din viața noastră reprezintă un moment dificil, dar și delicat, iar în acea perioadă tindem să fim mai sensibili, motiv pentru care oamenii aleg să țină cont de mai multe superstiții și obiceiuri care să ajute la liniștea persoanei trecute la cele veșnice. Iată de ce nu este bine să mergem la cimitir în primele 40 de zile.
De ce nu este bine să mergi la cimitir în primele 40 de zile
După decesul unei persoane, oamenii apropiați, mai exact membrii familiei, dar și prietenii acesteia, își doresc să practice și asculte mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții care să ajute sufletul omului decedat să ajungă în liniște acolo unde îi este locul. În mai multe zone din România, creștinii consideră că nu este bine să meargă la biserică în primele 40 de zile după înmormântare.
Citește și: Cinci tradiții pe care să le respecți în Postul Paștelui
Această tradiție răspândită în țara noastră face referire la credința pe care o avem, de creștini ortodocși, în care se crede că sufletul are nevoie de 40 de zile pentru a pleca la Domnul, motiv pentru care oamenii apropiați nu trebuie să meargă în această perioadă la cimitir.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Când se poate merge la cimitir, conform tradiției
Tradiția spune că după cele 40 de zile în care persoanele apropiate ale decedatului nu au mers la cimitir pot să facă acest lucru, deoarece se crede că sufletul persoanei decedate a ajuns la Dumnezeu și își continuă călătoria de acolo, într-o lume spirituală. La cele 40 de zile de la decesul persoanei are loc parastasul de 40 de zile, ce este considerat cel mai important din soroacele de pomenire a morților.
Persoanele apropiate ale decedatului trebuie să aducă la biserică vin, lumânări, colaci și haine rânduite ce vor fi date de pomană. Un colac o să fie așezat pe icoană, iar preotul o îl va împărți familiei persoanei decedate, urmând ca hainele și restul colacilor să fie date de pomană, în cinstea persoanei ce a trecut la cele veșnice.
„Pomenirea timp de 40 de zile de la moarte se numeşte în popor sărindar şi se întemeiază pe credinţa populară (de origine monahală) că în a 40-a zi de la moarte, după ce sufletul mortului a străbătut vămile văzduhului şi a vizitat raiul şi iadul, se înfăţişează la judecata particulară, pentru a i se hotărî soarta provizorie până la judecata din urmă, soartă care se poate uşura, prin mijlocirile şi milosteniile făcute de cei vii în folosul morţilor. La sfârşitul celor 40 de Liturghii se face dezlegarea sărindarelor, însoţită uneori de masă de obşte”, explică mai multe despre parastasul de 40 de zile preotul Ioan Mărăcineanu, potrivit condoleante.ro.