De ce nu se spală rufe și nu se dă cu mătura în Sâmbăta Morților 2023? De la ce activități trebuie să te abții pe 18 februarie, de Moșii de Iarnă

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 18 feb 2023, 10:10

Se spală rufe în Sâmbăta Morților? Activități interzise

Sursa: freepik.com

Sâmbăta Morților 2023 este sărbătorită de românii ortocși pe 18 februarie. De ce nu se spală rufe și ce alte activități sunt interzise în ziua Moșilor de Iarnă.

Sâmbăta Morților sau ziua Moșilor de iarnă 2023 este sărbătorită de românii ortodocși pe 18 februarie. Zi de o mare importanță pentru Biserica Ortodoxă, sâmbăta pomenirii morților face referire și la o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care românii le-au moștenit de la străbuni și de care mai țin cont și în zilele noastre.

Una dintre cele mai frecvente întrebări de Sâmbăta Morților, dar și în alte zile de sărbătoare, are legătură cu activitățile care sunt permise, dar și cu cele care sunt interzise în aceste zile.

Află dacă se spală sau nu rufe în ziua Moșilor de Iarnă, dar și ce alte activități sunt interzise de Biserică de Moșii de Iarnă 2023

Citește și: Sâmbăta Morților 2023: Vechiul obicei românesc care aduce noroc și spor în casă, în ziua Moșilor de Iarnă

Se spală sau nu rufe în Sâmbăta Morților 2023 

Se spală sau nu rufe de Moșii de Iarnă 2023, aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări ale românilor atunci când vine vorba despre sărbătoarea pomenirii morților, Sâmbăta Morților, dar și în celelalte zile de sărbătoare pe peste an. 

Potrivit tradiției populare, de Moșii de Iarnă 2023 sau Sâmbăta Morților nu se spală rufe și nu se face nicio altă activitate care ar putea „ să murdărească”. 

De Sâmbăta Morților 2023, nu se spală rufe, nu se mătură și nici nu se aruncă gunoiul. Potrivit superstițiilor, toate aceste activități sunt interzise deoarece se spune că praful se ridică în ochii celor răposaţi sau se aşază pe mâncarea care li se dă drept ofrandă, odată cu apa murdară rezultată de la spălat. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Moșii de iarnă 2023: De ce se împart vase și colaci de Sâmbăta Morților? Semnificația sărbătorii din 18 februarie 2023

Activități interzise în Sâmbăta Morților 2023 

Există o serie de tradiții și superstiții despre ce nu e bine să faci în Sâmbăta Morților, tradiții izvorâte din cultura populară, dar care nu au un fundament biblic sau religios. 

Potrivit superstițiilor, de Sâmbăta Morților  nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat. Cel mai periculos este să mergi în noaptea din ajun şi de Moși, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la cer.

Tot de Moşii de Iarnă sau Sâmbăta Morților, gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor. 

În Sâmbăta Morților nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele.

Nu este bine să faci vizite în ziua Moşilor de Iarnă decât dacă mergi să dai alimente de pomană.

De asemenea, tradiția spune că nu trebuie să ieși din biserică în Sâmbăta Morților înainte de terminarea Sfintei Liturghii, care se oficiază cu ocazia pomenirii sufletelor celor adormiți de Moșii de iarnă 2023 . 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.