De ce NU trebuie să dăm cu mătura de Moșii de Toamnă? Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru 2 noiembrie 2024

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 nov 2024, 08:47

Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru Moșii de Toamnă

Sursa: Unsplash

Moșii de Toamnă sunt pomeniți în fiecare an într-o zi de sâmbătă, iar în anul 2024 vor fi celebrați la data de 2 noiembrie 2024.

Moșii de Toamnă sunt celebrați mereu într-o zi de sâmbătă, deoarece Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă. Acesta este motivul pentru care Biserica Ortodoxă a decis ca persoanele trecute la cele veșnice să fie pomenite într-o zi de sâmbătă, ce poate să difere de la an la an, însă în 2024 este celebrată pe 2 noiembrie. Iată de ce nu este bine să dăm cu mătura de Moșii de Toamnă.

De ce NU trebuie să dăm cu mătura de Moșii de Toamnă

Cu ocazia Moșilor de Toamnă ne amintim de persoanele ce au plecat dintre noi, într-un loc mai bine. Este o zi în care ne rugăm pentru sufletele persoanele ce au trecut la cele veșnice, iar pentru că este o sărbătoare importantă pentru creștini, această zi a ajuns să fie înconjurată de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

La data de 2 noiembrie 2024 nu trebuie ca oamenii să dea cu mătura în casă, deoarece se crede că tot praful de pe jos va ajunge în ochii persoanelor decedate. În aceeași ordine de idei, nu trebuie ca pe parcursul acestei zile să spălăm sau să aruncăm gunoiul pentru ca mizeria să nu ajungă în mâncarea morților.  

Acestea nu sunt singurele superstiții de care creștinii țin cont de Moșii de Toamnă. La data de 2 noiembrie 2024 este indicat să se evite mersul la o fântână sau printr-o răscruce de drumuri, deoarece se crede că acelea sunt locurile în care își fac apariția duhurile necurate. 

Citește și: ÎPS Teodosie îi sfătuiește pe oameni să nu asculte de doctor în zilele de post: „Nu are o pregătire duhovnicească”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru Moșii de Toamnă
[Sursa: Unsplash]

O tradiție bine cunoscută pentru Moșii de Toamnă este mersul la biserică. Credincioșii sunt încurajați să ia parte la Sfânta Liturghie, la biserică, iar alături de ei să aducă o sticlă cu vin, o colivă și colaci. Prepararea pachetelor pe care o să le dăm de pomană pentru sufletele răposaților se realizează acasă, iar după ce pachetele sunt sfințite de preot, acestea sunt împărțite împreună cu o lumânare.

După finalizarea slujbei, credincioșii merg la mormintele celor dragi pentru a aprinde minim două lumânări, astfel încât sufletul lor să fie încălzit, potrivit condoleante.ro.

Rugăciunea rostită pentru sufletele celor adormiți

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Rugăciunea rostită pentru sufletele celor adormiți
[Sursa: Unsplash]

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”