De ce nu trebuie să mâncăm pepene roșu de Sfânta Cuvioasă Parascheva?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 oct 2023, 19:14

De ce nu trebuie să mâncăm pepene roșu de Sfânta Cuvioasă Parascheva?

Sursa: Pexels.com

Sfânta Cuvioasă Parascheva este o sărbătoare foarte importantă pentru credincioși, iar aceasta este celebrată la data de 14 octombrie.

Ziua de 14 octombrie este cea în care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, iar această zi este trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva la data de 14 octombrie 2023?

De ce nu trebuie să mâncăm nuci de Sfânta Cuvioasă Parascheva?

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită anual la data de 14 octombrie, iar credincioșii țin cont de foarte multe tradiții și superstiții ce se află în strânsă legătură cu această zi. Data de 14 octombrie este trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie, astfel încât treburile din gospodărie sunt interzise în această zi, însă românii trebuie să fie atenți ce alimente pun pe masă în această zi.

Este important ca în această zi de sărbătoare să nu consumăm fructe închise la culoare sau pepene roșu deoarece aceste alimente pot aduce aminte de sacrificiul martiric. Pe lângă acestea trebuiesc evitate și nucile, castraveții sau roadele pomilor fructiferi în formă de cruce. Oamenii ce trăiesc în zonele rurale ale României pun mai mult accent pe superstițiile duse mai departe de timp. 

O superstiție ce încă se practică în zonele rurale ale țării este de a aprinde focul în gospodărie în ziua în care se celebrează Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru a ține departe spiritele rele.

O altă tradiție ce încă mai este urmată în România face referire la pregătirea pentru sezonul rece, mai exact prezicerea ciobanilor a iernii ce va veni.

Ciobanii cred că dacă oile dorm îngrămădite, atunci iarna ce va urma va fi una grea, iar dacă acestea dorm răsfirate, atunci iarna ce ne așteaptă este una blândă. De altfel, se crede că dacă în ziua de 14 octombrie nu plouă, atunci iarna va veni mai repede. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Calendar ortodox 2023: Cele mai importante sărbători din fiecare lună

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

Această zi este trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie, astfel sunt interzise treburile gospodărești sau cele ale câmpului.

Sfânta Parascheva este prăznuită la data de 14 octombrie, iar în această zi sfântă credincioșii rostesc cea mai puternică rugăciune către Cuvioasă, rugăciune despre care se crede că îndeplinește dorințele cele mai mari ale credincioșilor. 

"Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!"

Citește și: Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva. Lucrurile care le sunt interzise credincioșilor pe 14 octombrie

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.