"De ce nu v-au dorit românii?" Teodor Meleșcanu a explicat eșecul de la cele două alegeri prezidențiale

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 29 nov 2021, 07:33

Teodor Meleșcanu

Sursa: Facebook Teodor Meleșcanu

Teodor Meleșcanu a candidat fără succes la două alegeri prezidențiale. Politicianul a fost întrebat despre candidaturile respective la "40 de întrebări cu Denise Rifai".

"De ce nu v-au dorit românii?", l-a întrebat Denise Rifai pe Teodor Meleșcanu în emisiunea "40 de întrebări cu Denise Rifai".

"Cred că trebuie să îi întrebați pe români. Și eu sunt român. Lucrurile sunt extrem de clare. Putem vorbi și de lipsa de fonduri, poate că și viziunea pe care am avut-o nu era de interes atunci pentru români. Dar mai mult decât atât, e un lucru extrem de simplu, pe care nimeni nu vrea să-l spună. După alegerile locale, unde am obținut 17%, între alegerile locale și cele parlamentare a început o racolare agresivă a celor de pe listele APR.

La nivelul unei competiții naționale ai nevoie de sprijinul organizațiilor locale. Acest sprijin nu a existat, s-au împrăștiat care pe unde, mă refer la primari, pentru a obține niște fonduri", a declarat Teodor Meleșcanu, răspunzând la întrebarea pusă de Denise Rifai.

Teodor Meleșcanu a explicat astfel eșecul de la primele alegeri prezidențiale la care a candidat, cele din 2000, când a candidat din partea Alianței Pentru România (APR), formațiune politică pe care o fondase.

Meleșcanu era creditat cu 17% în sondaje, dar a obținut atunci doar 1,9% la alegerile prezidențiale.

Eșecul a fost provocat, explica atunci Meleșcanu, de "lipsa de finanțare și poziția ingrată pe care am avut-o. Ne-am plasat și împotriva Convenției democrate și am căzut între două scaune, al lui Iliescu și al lui Constantinescu".

Presa scria însă că eșecul de la alegerile prezidențiale din 2000 s-ar fi datorat faptului că acesta nu ar fi spus adevărul despre așa-numitul "fir roșu" dintre București și Moscova.

Teodor Meleșcanu a candidat și la alegerile prezidențiale din 2014, unde a obținut mai puțin de 105.000

de voturi, în condițiile în care, pentru a candida, avea nevoie de un număr de 200.000 de semnături strânse de la electorat. 

Teodor Meleșcanu a candidat de două ori fără succes la prezidențiale
[Sursa: Facebook Teodor Meleșcanu]

Citeste si: Cine este soția lui Teodor Meleșcanu, femeia cu care s-a recăsătorit acum 12 ani, după ce a rămas văduv

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Teodor Meleșcanu a lămurit și problema "firului roșu" la "40 de întrebări cu Denise Rifai"

Denise Rifai l-a întrebat pe Teodor Meleșcanu și despre așa-numitul "fir roșu" București-Moscova, el negând că ar fi existat așa ceva în perioada regimului comunist, în care lucra pentru Ministerul de Externe.

"De ce nu ați recunoscut firul roșu cu Moscova?", a fost una dintre întrebările roșii pe care Denise Rifai i le-a pus lui Teodor Meleșcanu.

"Pentru că, practic, acest sistem de comunicare era același pentru toate statele din fostul bloc comunist. Nu exista un fir roșu de la București. Dumneavoastră aveți întrebări roșii. Un fir roșu nu a existat niciodată. 

Sigur că a fost un ziarist care, probabil, a avut o idee extraordinară și a mers pe firul roșu, nu, era vorba de un sistem de comunicare pentru toate țările din lagărul socialist, pe care noi nu l-am mai utilizat, a fost scos din Ministerul de Externe și în continuare, după aceea, s-a închis toată posibilitatea de a folosi acest sistem.

De ce a fost important acest sistem? De ce a fost menținut, cât de cât, acest sistem? Era o perioadă în care România avea bugete foarte mici. Prin sistemul acesta puteam vorbi cu toate Ambasadele statelor din Pactul de la Varșovia.

A vorbi de un fir roșu între România și Moscova e aberant. Dacă vrea Rusia să vorbească cu cineva nu vorbește cu România neapărat, găsește ea alte țări. Asta face parte dintr-o, să spunem așa, o istorie interesantă și prin care s-au utilizat tot felul de lucruri.

Ideea cu foarfeca pe care a tăiat-o Emil Constantinescu sau mai știu eu cine e aberantă, nu a existat niciun fir roșu", a răspuns Teodor Meleșcanu.

Citeste si: Ce avere are Teodor Meleșcanu. Fostul ministru de Externe deține mai multe ceasuri de lux!