De ce nu vrea Olanda ca România să adere la Spațiul Schengen. Motivele invocate de premierul Mark Rutte

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 21 oct 2022, 11:58

De ce nu vrea Olanda ca România să adere la Spațiul Schengen. Motivele invocate de premierul Mark Rutte

Sursa: Istock

Olanda nu vrea ca România să adere la Spațiul Schengen, dar susține că, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să fie îndeplinite unele condiții.

România este cu un pas mai aproape de a intra în Spațiul Schengen, însă Olanda se opune. Bulgaria este și ea în aceeași situație, ambele țări așteptând de mai mulți ani să poată adera.

De ce nu vrea Olanda ca România să intre în Spațiul Schengen

Mark Rutte, premierul Olandei, a spus, în urmă cu două zile, 19 octombrie, în cadrul unui discurs susținut în plenul parlamentului național, că nu se opune ca România și Bulgaria să intre în Spațiul Schengen.

Cu toate acestea, Mark Rutte a declarat că este nevoie de actualizarea monitorizării MCV-ului, dar și de o „lărgire” a misiunii de evaluare pe Schengen.

„Nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen. Când sunt gata, ele se pot integra. Problema este următoarea. Pentru ambele țări avem nevoie de o actualizare și a evaluării în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Acest lucru se face acum pentru România, dar nu și pentru Bulgaria. Aceasta este o problemă”,
a declarat premierul olandez.

Citeste si: Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles, unde se va discuta despre criza energetică și despre securitatea alimentară mondială

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Returnarea imigranților ilegali aduce încă o bilă neagră pentru România

Mai mult decât atât, acesta a mai menționat și faptul că nu există informații despre modul în care România și Bulgaria gestionează procesul de returnare al imigranților ilegali.

„În al doilea rând, misiunea care are loc în prezent în cadrul mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen nu este completă. În prezent, lipsesc evaluările privind Sistemul de Informații Schengen și modul în care sunt tratate returnările.

Citeste si: Deputații UE susțin candidatura României și Bulgariei la Schengen!

Am discutat pe larg despre aceste aspecte cu președintele Klaus Iohannis când l-am întâlnit săptămâna trecută la Sibiu, când am vizitat trupele olandeze. Ne-am spus unul altuia că vom vedea mai întâi ce reiese din această misiune de evaluare Schengen, în opinia noastră prea limitată. În plus, ne vom uita la ceea ce reiese din evaluarea MCV și împreună vom lua inițiativa față de Comisie în a spune: haideți să completăm rapid această misiune”, a mai

completat acesta.

De asemenea, Mark Rutte susține că, dacă rezultatele vor demonstra că România și Bulgaria sunt pregătite, cele două țări pot adera fără probleme la Spațiul Schengen.

Mai mult decât atât, Țările de Jos nu se vor opune aderării, dar țările care vor intra în Spațiul Schengen vor trebui să dea dovadă de strictețe, de angajament și de corectitudine.

Conform Sophiei in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European, Prlamentul olandez a adoptat o rezoluție prin intermediul căreia stipulează ca Olanda să nu voteze pentru

aderarea celor două țări.