Conform CNPP, media pensiilor încasate de magistrați este de 21.265 de lei. „Cel mai mare cuantum brut al unei pensii stabilite în baza Legii nr.303/2004, aflată în plată în luna octombrie 2022, este de 50.359 de lei”, a transmis instituția, citată de Adevărul. După impozitul de 10% și plata la CASS, valabilă doar pentru pensiile de peste 4.000 de lei, tot rămâne o pensie lunară în valoare de 41.351
Pensia minimă în România, la zi, este de 1.000 de lei, și ar putea fi majorată până la 1.100- 1.150 de lei, conform negocierilor politice.
Ce pensie ar putea lua un procuror general
Un procuror general câștigă un salariu net de aproximativ 21.500 de lei, iar pensia ar trebui să fie de aproape 26.000 de lei. În plus, numărul 1 din Înalta Curte de Casație și Justiție încasează un salariu net de 22.500 de lei, iar la pensie ar putea ajunge la aproape 28.000 de lei.
Social-democratul Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției în Guvernul Ponta, a declarat că este normal ca judecătorii și procurorii care au terminat stagiul minim să se îndrepte spre pensionare.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Nu ai cum să îi oprești pe acei oameni care plecând la pensie vor câștiga mai mult. E uman cumva să facă acest demers, să aibă în mână o decizie de pensionare”, a explicat Robert Cazanciuc, într-o emisiune televizată.
Ce se întâmplă dacă România nu schimbă nimic cu privire la reforma pensiilor
Acum o săptămână, după întâlniri cu reprezentanții magistraților, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a declarat că nu există, la acest moment, un plan cu privire la un proiect despre pensiile de serviciu ale procurorilor și judecătorilor, dar posibilele schimbări ale formulei de calcul ar putea duce la pensionare masivă în viitor.
Formula de calcul pentru pensii nu va mai fi de 80% din ultimul salariu brut, la care se adaugă sporurile, ci de 65%.
O decizie în privința reformei pensiilor trebuie să fie luată cât mai rapid de politic, apoi să fie prezentată Parlamentului până pe 31 decembrie 2022. Dacă nu se ia atitudine, România ar putea pierde bani europeni.