De ce persoanele peste 40 de ani nu trebuie să ia iod

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 31 mar 2022, 16:58

Iodură de potasiu

Sursa: Antibiotice S.A.

Săptămâna viitoare începe distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populație.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat de ce iodura de potasiu nu va fi distribuită și persoanelor de peste 40 de ani.

″În cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile și atunci îți blochezi funcționarea tiroidei. După 40 de ani, nu e indicat să fii beneficiarul unor cantități mari de iod. Astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Există și persoane de peste 40 de ani care vor primi pastila de iodură de potasiu.

“Persoanele de peste 40 de ani, care din punct de vedere metabolic sunt mai puțin active, iar rata de încorporare a iodului în tiroidă este mai mică, nu trebuie să primească decât în cazul unei expuneri directe, adică dacă ești în locul în care s-a produs incidentul”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
[Sursa: Facebook Alexandru Rafila]

Citeste si: Ce vor face ofițerii ruși dacă Putin ordonă atac nuclear? Cum a fost evitată o catastrofă nucleară în 1983

Săptămâna viitoare va începe distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populație

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a decis ca România să fie pregătită din timp cu pastile de iodură de potasiu în condițiile pericolului unui posibil accident sau atac nuclear.

Pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite populației începând cu săptămâna viitoare, dar ele NU trebuie sub nicio formă luate preventiv, ci doar dacă este cazul, ministrul Sănătății urmând să anunțe, desigur, dacă vor trebui luate aceste pastile.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili,  în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, declara ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară.

Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, preciza Alexandru Rafila.

"Trebuie să evaluăm (n.r.: perioada de timp în care vor fi distribuite pastilele), pentru că nu discutăm de 100.000 sau un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii şi timpul alocat acestei distribuţii trebuie să fie corespunzător posibilităţii de a le distribui. Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile", sublinia Rafila.

Citeste si: Cum se distribuie pastilele de iodură de potasiu