De ce racesti mai usor iarna? Oamenii de stiinta au aflat in sfarsit de ce!

Autor: Bogdan Frațilă

În o descoperire științifică, oamenii de știință din spatele unui nou studiu ar fi putut găsi motivul biologic pentru care ne îmbolnăvim mai mult iarna!

Sursa: PixaBay

În o descoperire științifică, oamenii de știință din spatele unui nou studiu ar fi putut găsi motivul biologic pentru care ne îmbolnăvim mai mult iarna!

Se simte un fior în aer și știți cu toții ce înseamnă asta- este timpul pentru sezonul de răceală și gripă, când se pare că toți cei pe care îi cunoașteți strănută brusc, strănută sau mai rău. Este aproape ca și cum acei germeni enervanți de răceală și gripă se învârt în jurul primei rafale de vreme de iarnă.

Cu toate acestea, germenii sunt prezenți pe tot parcursul anului- gândiți-vă doar la ultima dumneavoastră răceală de vară.

Deci, de ce oamenii fac mai multe răceli, gripă și acum Covid-19 atunci când este frig afară?

În ceea ce cercetătorii numesc o descoperire științifică, oamenii de știință din spatele unui nou studiu ar fi putut găsi motivul biologic pentru care ne îmbolnăvim mai mult de boli respiratorii în timpul iernii. Se pare că aerul rece în sine dăunează răspunsului imunitar care are loc în nas.

"Este pentru prima dată când avem o explicație biologică, moleculară în ceea ce privește un factor al răspunsului nostru imunitar înnăscut care pare să fie limitat de temperaturile mai scăzute", a declarat rinologul Dr. Zara Patel, profesor de otorinolaringologie și chirurgie a capului și gâtului la Stanford University School of Medicine din California. Ea nu a fost implicată în noul studiu.

De fapt, reducerea temperaturii din interiorul nasului cu doar 9 grade Fahrenheit (5 grade Celsius) ucide aproape 50% din miliardele de celule care luptă împotriva virusurilor și bacteriilor din nări, potrivit studiului publicat marți în The

Journal of Allergy and Clinical Immunology.

"Aerul rece este asociat cu o creștere a infecțiilor virale, deoarece, în esență, ați pierdut jumătate din imunitate doar prin acea mică scădere de temperatură", a declarat rinologul Dr. Benjamin Bleier, director de cercetare translațională în otolaringologie la Massachusetts Eye and Ear și profesor asociat la Harvard Medical School din Boston.

"este important să ne amintim că acestea sunt studii in vitro, ceea ce înseamnă că, deși se folosește țesut uman în laborator pentru a studia acest răspuns imunitar, nu este un studiu care se desfășoară în interiorul nasului

real al cuiva", a declarat Patel într-un e-mail. "Adesea, concluziile studiilor in vitro sunt confirmate in vivo, dar nu întotdeauna".

Un cuib de viespi

Pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, Bleier și echipa sa și coautorul Mansoor Amiji, care conduce departamentul de științe farmaceutice de la Universitatea Northeastern din Boston, au pornit într-o vânătoare de detectivi științifici.

Un virus sau o bacterie respiratorie invadează nasul, principalul punct de intrare în organism. Imediat, partea din față a nasului detectează germenul, cu mult înainte ca partea din spate a nasului să fie conștientă de intrus, a descoperit echipa.

În acel moment, celulele care căptușesc nasul încep imediat să creeze miliarde de copii simple ale lor însele, numite vezicule extracelulare, sau EV-uri.

"EV's nu se pot diviza așa cum o pot face celulele, dar sunt ca niște mici versiuni mini de celule special concepute pentru a merge și a ucide acești viruși", a spus Bleier. "EV's acționează ca momeli, astfel încât acum, când inhalezi un virus, virusul se lipește de aceste momeli în loc să se lipească de celule".

Acele "Mini Me's" sunt apoi expulzate de celule în mucusul nazal (da, muci), unde opresc germenii invadatori înainte ca aceștia să ajungă la destinație și să se înmulțească.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Aceasta este una dintre, dacă nu chiar singura parte a sistemului imunitar care părăsește corpul pentru a merge să lupte cu bacteriile și virușii înainte ca aceștia să ajungă efectiv în organism", a spus Bleier.

O creștere mare a puterii imunitare

Atunci când este atacat, nasul crește producția de vezicule extracelulare cu 160%, a constatat studiul. Au existat diferențe suplimentare: EV-urile aveau mult mai mulți receptori pe suprafața lor decât celulele originale, sporind astfel capacitatea de oprire a virusului a miliardelor de vezicule extracelulare din nas.

"Imaginați-vă receptorii ca niște brațe mici care ies în afară, încercând să se agațe de particulele virale pe măsură ce le inspirați", a spus Bleier. "Și am descoperit că fiecare veziculă are de până la 20 de ori mai mulți receptori la suprafață, ceea ce le face super lipicioase".

Celulele din organism conțin, de asemenea, un ucigaș viral numit micro ARN, care atacă germenii invadatori. Cu toate acestea, EV-urile din nas conțineau de 13 ori mai multe secvențe de micro ARN decât celulele normale, a constatat studiul.

Așadar, nasul vine la luptă înarmat cu niște superputeri suplimentare. Dar ce se întâmplă cu aceste avantaje atunci când vine vremea rece?

Pentru a afla, Bleier și echipa sa au expus patru participanți la studiu la temperaturi de 40 de grade Fahrenheit (4,4 grade Celsius) timp de 15 minute, iar apoi au măsurat condițiile din interiorul cavităților lor nazale.

"Ceea ce am descoperit este că, atunci când ești expus la aer rece, temperatura din nas poate scădea cu până la 9 grade Fahrenheit. Iar acest lucru este suficient pentru a anula, în esență, toate cele trei avantaje imunitare pe care le are nasul", a spus Bleier.

De fapt, acel pic de frig în vârful nasului a fost suficient pentru a scoate din luptă aproape 42% din veziculele extracelulare, a spus Bleier.

Ce efect are acest lucru asupra capacității dvs. de a lupta împotriva răcelii, gripei și Covid-19? Reduce la jumătate capacitatea sistemului tău imunitar de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii, a spus Bleier.

Citește și: Cercetările descoperă beneficii pentru jocuri video la preadolescenți!

Citește și: Care este rolul unui diagnostic de sănătate mintală? Afla ce conteaza!

Citește și: Ce trebuie să faca sistemul imunitar? Afla despre noua varianta Covid!