De ce România nu poate trece la moneda euro. Condițiile pe care țara noastră nu le îndeplinește pentru aderarea la zona euro

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 02 mar 2023, 04:40

România, departe de zona euro

Sursa: pexels.com/PixaBay

Vecinii noștri bulgari ne-au luat-o înainte cu trecerea la zona euro. Bulgaria ar trebui să adopte moneda europeană în 2024.

România nu îndeplinește în acest moment niciun criteriu de trecere la zona euro, a arătat Raportul de convergenţă al Comisiei Europene.

Iată ce arată Raportul de convergenţă al Comisiei Europene, potrivit adevarul.ro:

  • Doar Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor. 
  • Toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv. 
  • Bulgaria şi Croaţia sunt cele două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb. 
  • Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung. 
    • Raportul constată că Croaţia îndeplineşte cele patru criterii nominale de convergenţă şi că legislaţia sa este pe deplin compatibilă cu cerinţele tratatului şi cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale/BCE. 

Singurul criteriu de trecere la zona euro de care România ar fi aproape este stabilitatea cursului de schimb. Anul acesta moneda românească e în creștere față de euro. 

România nu îndeplinește în acest moment niciun criteriu de aderare la zona euro
[Sursa: pexels.com]

Iată criteriile de aderare ale unui stat la zona euro, potrivit site-ului oficial al Consiliului UE și al Consiliului European

Criterii economice de convergență

Condițiile economice pentru aderarea la zona euro contribuie la asigurarea faptului că o țară este pregătită pentru integrarea în regimul monetar al zonei euro.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Citeste si: Marcel Ciolacu face anunțul mult așteptat despre pensii. Milioanele de pensionari trebuie să știe acest lucru

Există patru criterii economice de convergență.

1. Stabilitatea prețurilor

Rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.

2. Finanțe publice solide și sustenabile

Țara nu ar trebui să facă obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive.

3. Stabilitatea cursului de schimb

Țara trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (MCS II) timp de cel puțin doi ani fără devieri semnificative de la cursul central din cadrul MCS II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.

4. Ratele dobânzilor pe termen lung

Rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de două puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Convergența juridică

Candidații pentru aderarea la zona euro trebuie, de asemenea, să se asigure că legislația lor națională este compatibilă cu tratatul și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și al Băncii Centrale Europene (BCE).

Tratatul și statutul prevăd independența băncilor centrale.

Citeste si: Care e cota unică în România. Confuzia pe care o fac mulți români!