De ce s-ar fi prăbușit avionul din Brazilia. Autoritățile au recuperat cutia neagră a aeronavei în care și-au găsit sfârșitul 62 de persoane

Autor: Diana Bostan

Ce spun experții în legătură cu motivul prăbușirii avionului din Brazilia.

Sursa: Profimedia

Autoritățile braziliene au anunțat faptul că a fost recuperată cutia neagră a avionului prăbușit vineri, 9 august, lângă Sao Paulo. 62 de persoane și-au pierdut viața în tragedia aviatică.

În urma prăbușirii tragice a unui avion ATR 72 al companiei Voepass, care a dus la decesul a 62 de persoane, autoritățile braziliene au recuperat cutia neagră a aeronavei, notează AP. Incidentul, ce a avut loc vineri în zona rezidențială din apropierea orașului Sao Paulo, este acum sub investigația detaliată a experților internaționali și locali.

Citește și: 61 de persoane au murit după ce un avion de pasageri s-a prăbușit în Brazilia! Posibila cauză a accidentului: „Avionul traversa o zonă cu givraj sever”

Din ce cauză s-ar fi prăbușit avionul ce aparținea companiei Voepass

Profesorul John Hansman de la MIT, specialist în aeronautică și astronautică, a exclus varianta vremii ca posibilă cauză a accidentului. Conform lui John Hansman, ar putea fi vorba despre o defecțiune a unui motor, care a fost gestionată defectuos de echipajul de zbor. „ Este posibil ca defecțiunea motorului să fi generat o tracțiune inegală care a provocat o rotație descendentă necontrolată,” a explicat Hansman, citat de Antena3CNN.

Citește și: Un avion rusesc de pasageri s-a prăbușit lângă Moscova. La bordul acestuia erau trei membri ai echipajului care au decedat

Într-o intervenție separată, John Cox, consultant american în siguranța aviației și fost pilot comercial, a speculat că avionul ar fi putut intra într-o stare de vrie înainte de prăbușire. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

„Nu punem avioanele comerciale în rotație. Deci, asta indică faptul că la un moment dat avionul a intrat în vrie (n.r  avionul pierde stabilitatea și începe să se rotească necontrolat în timp ce pierde altitudine) iar echipajul de zbor a pierdut controlul asupra lui. Dar se pare că ar fi avut loc un eveniment catastrofal înainte de această pierdere a controlului,” a transmis el.

Cutia neagră a avionului a fost recuperată

Șeful centrului brazilian de investigare a accidentelor aviatice, Cenipa, a confirmat faptul că a fost recuperată cutia neagră, care conține atât înregistrările vocale, cât și datele de zbor.

Anchetatorii brazilieni, sprijiniți de specialiști internaționali din Franța și Canada, lucrează pentru a analiza datele și a identifica cauza exactă a prăbușirii.

Citește și: Ultima oră! Un avion s-a prăbușit la scurt timp după decolare. Sunt cel puțin 18 morți

Potrivit Antena3CNN, Poliția Federală din Brazilia a trimis echipe de specialiști pentru a asista în identificarea victimelor și în oferirea suportului necesar familiilor îndoliate.

Raportul preliminar privind prăbușirea este așteptat să fie publicat în termen de 30 de zile.

Imaginile de pe rețelele sociale au surprins avionul în timpul unei descinderi în spirală, prăbușindu-se în vegetația de lângă locuințe, învăluind zona într-un nor dens de fum negru. În ianuarie 2023, un avion ce aparține Yeti Airlines s-a prăbușit în Nepal, 72 de persoane fiind declarate decedate.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.