De ce sa devii trainer si de ce trebuie sa alegi un curs din categ formator!

Autor: Bianca Hriscu

Lumea moderna aduce cu sine multe oportunitati de cariera, precum si multe profesii si meserii noi. Una dintre cele mai noi profesii, cel putin pe meleagurile noastre, este cea de formator sau trainer.

Este o meserie frumoasa, care insa necesita mai multa munca decat crezi si este necesar sa apelezi inclusiv la cursuri din categ formator, precum cele de la cursuriautorizate.eu. Aceste cursuri sunt autorizate si se va obtine, la finalizarea orelor, un atestat prin care se va dovedi ca te-ai calificat in aceasta profesie. Cursurile se realizeaza in functie de disponibilitatea celor interesati.

Ce inseamna sa fii trainer?

Probabil te gandesti ca, a fi trainer, inseamna sa ii inveti pe alti oameni diverse lucruri, din domenii diferite. Este partial adevarat! De fapt, aceasta profesie este mult mai complexa si, daca o vei descoperi cu rabdare, vei constata ca este si foarte frumoasa.

Bazele meseriei de formator sau trainer sunt solide si fara echivoc. Se crede in unicitatea fiecarei fiinte umane si in existenta unui potential neexprimat. Formatorul este cel care sprijina o persoana sau un grup de persoane in realizarea unui obiectiv (personal sau profesional specific), oferind instruire si indrumare. Formatorul si activitatea de formare se concentreaza pe sarcini sau obiective specifice, spre deosebire de obiective mai generale sau de dezvoltare generala.

Spre deosebire de un profesor, un formator din sfera profesionala se ocupa de formarea unui grup de persoane adulte (angajati sau manageri) care adesea aleg singuri educarea in domeniu, pentru a nu indeplini anumite sarcini de serviciu. Exista companii care au proprii formatori ce ofera lectii si organizeaza cursuri de pregatire pe diverse subiecte, chiar daca, in general, fiecare subiect are un scop specific: imbunatatirea managementului si activitatii companiei.

In acest context, este usor de inteles de ce formatorul poate fi considerat un personaj cheie al momentului. De exemplu, un formator poate pregati noii angajati cu scopul de a utiliza eficient device-urile tehnologice din cadrul companiei. Inovatia tehnologica, precum si noile modalitati de comunicare au devenit punctul central al oricarei bune strategii de marketing. O companie care doreste sa supravietuiasca si care este dispusa sa atinga obiective din ce in ce mai mari, atat din punct de vedere comercial, cat si economic, trebuie sa aiba o intelegere clara a dinamicii comunicarii digitale. Daca nu este nimeni in echipa sa care sa poata avea grija de acest aspect, angajarea unui formator in acest scop devine esentiala pentru supravietuirea business-ului sau contractare unui astfel de specialist din afara companiei. Un profesionist serios, cu un plan de actiune precis si bine definit, va avea grija de educarea angajatilor companiei, facandu-i astfel adevarati experti in aplicarea strategiilor de comunicare digitala si a celor mai bune practici. 

Insa, un formator, face mult mai mult decat sa educe. El ofera sprijin, feedback si sfaturi pozitive, individuale sau de grup, pentru a imbunatati eficacitatea participantilor la cursul respectiv. Prin acest lucru, scopurile sunt clare. Formatorul astfel stimuleaza si promoveaza dezvoltarea personalului, respectand pe deplin unicitatea si caracteristicile particulare.

Un formator trebuie sa aiba multe abilitait. Da, trebuie sa cunoasca domeniul predat in cele mai mici detalii. Insa, trebuie sa aiba si sa foloseasca o gama larga de abilitati de comunicare si trebuie sa practice diferite abordari pentru a-si atinge obiectivele. Aceste abilitati pot fi utilizate in aproape orice tip de activitate de formare. 

Formatorul poate activa in foarte multe domenii, iar abilitatile cerute sunt la fel de variate. In unele cazuri, poate exista si o suprapunere intre unele tipuri de activitati de formare.

Dar care sunt abilitatile necesare unui formator bun? 

In primul rand, este importanta pregatirea acestuia. Aici este important sa se urmeze initial un curs de formator autorizat, in care sa se aprofundeze tehnici de coaching si modalitati de abordare. Este important sa cunosti ceea ce predai, dar la fel de important este cum gesticulezi, cum te exprimi si asa mai departe. Limbajul corpului este vital pentru a-i face pe cei din auditoriu sa te asculte si sa te urmareasca fara a fi distrasi de altceva.

Modul de comunicare este o alta abilitate. Tonul vocii si exprimarea corecta sunt importante. Nu va urmari nimeni un formator care face greseli gramaticale, se balbaie sau care nu stie sa isi dozeze tonul vocii.

O alta abilitate extrem de importanta este fluiditatea in utilizarea tehnologiei si spatiului virtual. Un formator va trebui sa foloseasca un computer, un proiector, sa stie sa manipuleze si sa creeze slide-uri si asa mai departe. Inainte de cursuri, va trebui chiar sa exerseze pentru a nu se incurca in prezentari si explicatii.

O alta abilitate este spontanitatea. Acest lucru, desigur, nu se invata. Totusi, un formator trebuie sa stie sa faca fata unor situatii multiple si sa fie spontan in oferirea de raspunsuri. Nu este nimic mai jenant decat un formatr care nu poate sa raspunda la intrebari sau se incurca. Desigur, suntem cu toii oameni, insa daca stim cum sa fim spontani si sa gestionam situatii dificile, totul va merge bine.

In orice caz, instruirea si abilitatile de mai sus reprezinta o cerinta decisiva pentru pregatirea formatorului si posibilitatile sale de a se prezenta corespunzator pe piata muncii sunt cele care il vor face sa se distinga de multime. Un fromator bun va putea activa in multe companii sau va putea tine cursuri pe cont propriu.

Trebuie sa iti mai spunem ca formatorii cu adevarat profesionisti, dedicati si pasionati, pot avea venituri cu 3 zerouri, in Euro, chiar si in Romania? Important este, daca doresti sa faci parte din aceasta categorie de profesionisti, sa te pregatesti temeinic si sa faci totul cu mult drag si daruire.