De ce să lucrezi și să urmezi un curs manager resurse umane

Author: Oana Picerea

Te gândești să începi o carieră nouă? Acesta este un pas delicat pentru care trebuie să aloci timp pentru a reflectă și a face o căutare amănunțită pentru a găsi domeniul în care să te concentrezi pe propriul proiect profesional. Ai luat în considerare resursele umane? Acest sector a suferit numeroase transformări și prezintă un dinamism și o diversitate propice unei cariere mai mult decât satisfăcătoare. HR sau resurse umane este acum în centrul strategiilor tuturor companiilor și contribuie la performanța acestora. Profesia de manager resurse umane se caracterizează prin funcții multifuncționale, cu o vedere de 360° asupra companiei.

Așa că urmează un curs manager resurse umane și află de ce să alegi această profesie!

Misiunea managerului de resurse umane

Managementul alegerii viitorilor angajați este acum o problemă majoră pentru resurse umane. Capitalul uman a devenit un diferențiator pentru companiile care asigură cultura corporativă și marca angajatorului pentru a atrage cei mai buni angajați, dar și pentru a-i reține pentru a avea un avantaj competitiv pe piață. HR constituie astfel un lanț valoric în care recrutarea este un vector de rentabilitate și nu o constrângere bugetară.

Profesia de manager resurse umane oferă multe oportunități: astfel că poți lucra în diferite departamente, te poți specializa într-un anumit sector și așa mai departe. În fiecare zi, domeniul resurselor umane oferă o varietate de misiuni. Printre misiunile specifice resurselor umane putem menționa:

-Administrarea personalului, inclusiv salarizarea și gestionarea concediilor, contracte de muncă etc.;

-Recrutare;

-Planul de dezvoltare a competențelor pentru formarea angajaților;

-Gestionarea locurilor de muncă și a competențelor;

-Dialog social, pentru a asigura bunăstarea și motivația angajaților;

-Amprenta angajatorului pentru a defini politica de recrutare, comunicarea internă, managementul talentelor;

-Aplicarea obligațiilor legale și de reglementare legate de condițiile și relațiile de muncă;

-Managementul carierei și mobilitatea, pentru a realiza cel mai bun echilibru posibil între nevoile organizaționale și așteptările salariale.

Manager de resurse umane înseamnă versatilitate 

Locurile de muncă în resurse umane se traduc într-o anumită versatilitate. Vei atinge noțiuni atât din management, cât și din administrație, dar și drept, contabilitate, negociere, instruire ... Acesta este un domeniu bogat și variat! Acest lucru va induce anumite abilități pe care vei avea ocazia să le dezvolți pe măsură ce mergi, în funcție de misiunile încredințate. Trebuie să știi că acestea vor varia în funcție de compania care te angajează. În general, resursele umane necesită anumite abilități dificile (sau abilități tehnice) și abilități mai simple (abilități comportamentale), cum ar fi:

- Cunoașterea limbii engleze, în special pentru multinaționale;

- Cunoștințe avansate în dreptul muncii;

- Stăpânirea instrumentelor IT;

- Rigoare;

- Stăpânirea tehnicilor de comunicare internă;

- Empatie;

- Negociere;

- Puterea convingerii;

- Open minded.

O funcție care plasează oamenii în centrul strategiei sale

Lucrând în resurse umane, vei gestiona relațiile umane. Vei fi în contact direct cu angajații, dar și cu conducerea și partenerii. Prin urmare, este important să știm să ascultăm pentru a înțelege așteptările angajaților, dar și pentru a le asigura bunăstarea. Acest lucru ajută la crearea unui climat social sănătos și adecvat.

Manager de resurse umane este cu siguranță funcția care a evoluat cel mai mult în cadrul companiilor. Managementul personalului a devenit managementul resurselor umane, iar această nuanță este foarte importantă: resursele umane au trecut de la o funcție administrativă la o funcție strategică care pune oamenii în centrul preocupărilor sale.

Managerul de resurse umane contribuie, de asemenea, la dezvoltarea angajaților, oferindu-le instruire și stabilind o strategie pentru a-i atrage pe cei mai buni, dar și pentru a-i angaja.

Digitalizarea resurselor umane: noi oportunități de valorificare

Resursele umane au fost, de asemenea, afectate de digitalizare! Organizațiile au fost astfel transformate profund în ceea ce privește recrutarea, managementul, instruirea și chiar metodele de lucru, chiar și în ceea ce privește telemunca.

Putem menționa apariția inteligenței artificiale care este utilizată de managerul de resurse umane, dar și de cei ce lucrează în acest domeniu, în special pentru a automatiză anumite sarcini care consumă timp, ceea ce permite angajaților să economisească timp și să se concentreze asupra altor misiuni cu valoare adăugată mai mare.

Mai mult, potrivit unui studiu, majoritatea celor ce lucrează în acest domeniu a declarat că specialiștii folosesc instrumente digitale. Printre beneficiile menționate mai sus se numără economiile de timp și eficiență, dar și simplificarea muncii și reducerea utilizării hârtiei, ceea ce duce și la o aplicare ecologică a activității.

Datele sunt, de asemenea, în centrul resurselor umane. Datele au devenit astfel un adevărat instrument de lucru! De exemplu, social media este utilă în ceea ce privește recrutarea. Rețelele sociale și alte platforme pot fi de folos în căutarea profilurilor. Această digitalizare crescută a dat naștere la noi poziții de resurse umane. Recrutarea profilurilor este mai relevantă ca niciodată. Indiferent de tipul și dimensiunea afacerii, nevoia este acolo.

Companiile, conștiente de provocările actuale, își propun să consolideze din ce în ce mai mult politicile și strategiile de resurse umane pentru a spori dedicația angajaților lor, care sunt, să ne amintim, cei mai buni ambasadori ai lor. Managerul de resurse umane are un rol important în calitatea vieții la locul de muncă, brandul angajatorului, digitalizarea. Este nevoie să fie recrutate profiluri adecvate. 

Resursele umane sunt un sector dinamic, cu multe fețe, oferind multe oportunități. Vrei să afli mai multe și să reușești să faci din proiectul tău profesional o realitate? Atunci cea mai bună cale de urmat este un curs de manager resurse umane. La pro-trainig.ro vei descoperi în ce constă un asemenea curs. Cu traineri bine instruiți și materiale bine structurate, visul tău de a deveni manager de resurse umane este mai aproape ca oricând!