De ce schimbarea orei cauzează adesea probleme?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 dec 2023, 01:50

Unii abia o observă, pentru alții oboseala și epuizarea sunt programate atunci când se schimbă ceasurile

Sursa: PixaBay

Unii abia o observă, pentru alții oboseala și epuizarea sunt programate atunci când se schimbă ceasurile

Unii abia o observă, pentru alții oboseala și epuizarea sunt programate atunci când se schimbă ceasurile. De ce provoacă acest lucru probleme pentru mulți oameni și ce putem face în acest sens?
Duminica aceasta ceasurile s-au schimbat din nou de la ora de iarnă la ora de vară. Potrivit unui sondaj recent comandat de compania de asigurări de sănătate DAK, un sfert dintre germani au avut deja probleme de sănătate după schimbarea orei. Pentru aproape jumătate dintre ei, aceste probleme durează până la o săptămână. Potrivit sondajului, cei afectați s-au plâns cel mai adesea de oboseală și de oboseală, urmate de tulburări de somn și de dificultăți de concentrare. un studiu realizat de DAK a constatat că, în primele trei zile după schimbarea orei, un sfert mai multe persoane ajung la spital cu atacuri de cord decât media anuală. Iar Auto Club Europa a demonstrat cu ajutorul datelor statistice că există un număr semnificativ mai mare de accidente de circulație după schimbarea orei.

Unul dintre motive este lipsa somnului și lipsa de concentrare rezultată.

Unii abia o observă, pentru alții oboseala și epuizarea sunt programate atunci când se schimbă ceasurile
[Sursa: PixaBay]

Performanță redusă

Copiii sunt deosebit de afectați de schimbarea orei. Aceștia se concentrează mai greu. Studiile arată că chiar și o oră de somn mai puțin reduce performanțele școlare cu 30 până la 40 la sută. Cercetările în domeniul somnului explică astfel: schimbarea orei dezechilibrează ceasul corpului uman. Rezultatul: abia putem deschide ochii dimineața și ne târâm obosiți și apatici pe parcursul zilei. Cu toate acestea, mulți oameni sunt din nou în formă după una sau două zile și au interiorizat noul timp. Dar există și multe persoane care încă suferă de un fel de mini-jetlag la câteva zile după schimbare. Pur și simplu au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta.

Fiecare persoană are un ritm de somn-veghe. Acesta este cunoscut sub numele colocvial de "ceas interior". Aceasta înseamnă că organismul nostru devine automat obosit sau treaz și din nou activ la anumite ore. Cu toate acestea, acest ritm nu poate fi schimbat prin apăsarea unui buton, ci are nevoie de timp pentru a se adapta la schimbare. Acest lucru durează mai mult pentru unii oameni decât pentru alții. Rezultatul: chiar și la câteva zile după schimbare, aceștia sunt încă obosiți sau au probleme în a adormi seara.
Bineînțeles, pot exista excepții individuale. În principiu, însă, schimbarea primăverii este mai dificilă pentru noi. La urma urmei, nu dormim o oră, dar schimbarea ceasului ne răpește o oră de odihnă valoroasă. În plus, unele persoane se trezesc înainte de schimbarea orei primăvara, când deja este lumină sau soarele abia răsare. Lumina zilei face ca organismul nostru să se trezească mai ușor. După schimbarea orei, însă, se întunecă din nou brusc. Acest lucru face ca trezirea să fie și mai dificilă.

Sfaturi pentru schimbarea orei

Dacă aveți multe probleme, puteți începe schimbarea ceasului "mai devreme" și puteți împărți cele 60 de minute în unități mai mici. Atunci când ceasurile sunt date înainte, așa cum sunt acum primăvara, poate fi de ajutor (poate data viitoare) să începeți să vă treziți cu cinci minute mai devreme pe zi cu douăsprezece zile înainte de schimbarea efectivă a ceasului și să vă culcați puțin mai devreme în consecință. Corpul nostru nu observă aceste cinci minute pe zi, iar bioritmul este ajustat la ora de diferență de timp în funcție de schimbarea ceasului. O dietă echilibrată și o activitate fizică suficientă pot ajuta, de asemenea, organismul să facă față mai bine acestei schimbări. În general, trebuie să aveți grijă să nu vă suprasolicitați organismul și să îi acordați suficient timp pentru a se obișnui cu noua oră. Doar așa veți beneficia pe termen lung de avantajele verii- și veți aștepta cu nerăbdare zilele mai lungi și temperaturile mai ridicate.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Cum îți afectează sănătatea traiul într-o casă rece?

Citește și: Cum ne schimbă anotimpurile somnul

Citește și: Cancerul lovește tot mai mulți oameni la 30 și 40 de ani- Afla de ce!