De ce se duc la biserică frunze de nuc sau de tei în ziua de Rusalii 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții care îi feresc de rele pe credincioși

Author: Amalia Georgescu

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii 2022

Sursa: PixaBay

De Rusalii, sărbătoare care pică pe 12 și 13 iunie în anul 2022, se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată de ce se duc la biserică frunze de nuc sau de tei în ziua de Rusalii 2022.

În ziua de Rusalii 2022, creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Multe dintre ele sunt menite să îi protejeze pe credincioși de spiritele rele, având în vedere că, în credința populară, Rusaliile sunt, de fapt, zâne rele cunoscute sub denumirea de Iele. De ce este important ca fiecare credincios să ducă la biserică frunze de nuc sau de tei în ziua de Rusalii?

Motivul pentru care se duc frunze de nuc sau de tei la biserică de Rusalii 2022

În credința populară există o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții legate de sărbătoarea Rusaliilor. Pentru că multă vreme s-a crezut că Rusaliile sunt zâne rele și răzbunătoare, în credința populară s-a propagat ideea potrivit căreia sărbătoarea acestora ar trebui respectată cu grijă, astfel încât Ielele să nu fie supărate. În trecut se credea că cei care vor stârni furia Ielelor vor avea parte doar de rele.

Printre tradițiile care se respectă de Rusalii se numără și cea potrivit căreia este bine ca în această zi de sărbătoare să fie duse la biserică frunze de nuc sau de tei. Acestea sunt sfințite de preot și se spune că au puterea de a ține la distanță spiritele rele, mai ales dacă sunt puse în locuință, la icoane. Astfel, credincioșii știu că frunzele de nuc sau de tei le pot oferi protecție împotriva Ielelor, motiv pentru care le duc la biserică în ziua de Rusalii. 

Biserica Ortodoxă Română spune că aceste frunze de nuc sau de tei care sunt duse la biserică de credincioși sunt un simbol al limbilor de foc, legate de pogorârea Sfântului Duh asupra Apostolilor.

Tot pentru ca locuința să fie păzită de rele, dar și cei care trăiesc în ea să fie protejați, se spune că de Rusalii este bine ca ușile să se ungă cu usturoi, tradiție care se mai respectă și de Sfântul Andrei.

Rusalii 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu ai voie să faci? 

De Rusalii 2022 se spune că sunt interzise activitățile în gospodărie. Astfel, atât în prima zi de Rusalii, cât și în a doua, credincioșii nu au voie să spele rufe, să calce, să coasă, să muncească pământul, să facă ordine sau să meargă la câmp. Tradiția spune că cei care muncesc de Rusalii vor ajunge să cunoască răzbunarea Ielelor și vor avea parte doar de ghinion.

O altă superstiție spune că oamenii nu ar trebui să intre în vie sau să meargă în zone pustii, acestea fiind locurile în care pot să apară spiritele rele.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

În a doua zi de Rusalii, credincioșii nu au voie să muncească, iar pentru a fi feriți de rele și a avea parte de sănătate se spune că este bine să se spele pe picioare cu ceai de pelin. 

Citeste si: Se spală sau nu rufe în prima și a doua zi de Rusalii. Iată ce spune Biserica Ortodoxă Română

Rugăciunea puternică pe care credincioșii trebuie să o spună de Rusalii 2022

Sărbătoarea Rusaliilor pică la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, motiv pentru care mai este cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii. Aceasta este ziua Pogorârii Sfântului Duh în chip de limbi ca de foc asupra Apostolilor. Se spune că după sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Apostolii au putut înțelege și vorbi mai multe limbi, fapt care le-a permis să ducă mai departe învățăturile primite de la Mântuitorul Iisus Hristos.

Cum sărbătoarea Rusaliilor este una foarte importantă pentru toți credincioșii, în cele două zile marcate cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox se pot rosti rugăciuni. Iată care este rugăciunea care se spune de Rusalii 2022, potrivit doxologia.ro. 

Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!”, aceasta este rugăciunea care se spune de Rusalii.

Citeste si: Minivacanță de 5 zile în luna iunie. Zile libere și minivacanțe 2023 de care se vor bucura românii