De ce se evaporă locurile de muncă în tehnologie si IT?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 11 nov 2023, 00:25

Aproape toate companiile tehnologice importante se confruntă cu o rundă de concedieri, chiar dacă majoritatea înregistrează profituri bune

Sursa: PixaBay

Aproape toate companiile tehnologice importante se confruntă cu o rundă de concedieri, chiar dacă majoritatea înregistrează profituri bune

Aproape toate companiile tehnologice importante se confruntă cu o rundă de concedieri, chiar dacă majoritatea înregistrează profituri bune. Mulți oameni nu au mai văzut niciodată concedieri atât de mari, așa că întrebarea sinceră este: de ce se întâmplă acest lucru? Este vorba de modă, de oboseală sau de ceva mai secular de vină? Nu poți exclude moda într-un mod de genul "maimuță vezi, maimuță faci". Deoarece există o suprapunere rezonabilă între multe companii de tehnologie, în special cele care culeg datele utilizatorilor și le vând agenților de publicitate, fiecare va dori să reducă costurile pentru a rămâne competitivă în ochii acționarilor săi. Astfel, veți vedea companii care reduc aproximativ 10% din forța lor de muncă- aproximativ 200.000 în domeniul tehnologiei până în prezent- probabil cei mai puțin productivi oameni.
Dar cum au devenit acești oameni atât de relativ neproductivi? În două moduri: treptat și dintr-o dată.
Multe companii din domeniul tehnologiei au făcut angajări importante în timpul pandemiei, presupunând că ne îndreptăm spre noi stiluri de muncă.

În cea mai mare parte, aceste angajări au primit o integrare și o conducere inadecvate din partea șefilor de la distanță, iar mulți dintre ei nu au reușit niciodată să se pună la punct. Aceasta este partea treptată. Partea cu totul dintr-o dată a venit atunci când am decis că pandemia s-a terminat. Ei bine, nu s-a terminat cu adevărat, dar nu mai aveam răbdare să fim pacienți- și trebuia să ne întoarcem la birouri. Am descoperit că a lucra de oriunde nu era chiar așa cum se preconiza. Așa că, deși munca la distanță este încă aparent o posibilitate, conducerea ar vrea să vadă cabine ocupate în clădiri pentru care plătesc bani grei ca să nu le ocupe. Dacă nu ești la birou pentru o perioadă bună de timp, ești consumabil.

Aproape toate companiile tehnologice importante se confruntă cu o rundă de concedieri, chiar dacă majoritatea înregistrează profituri bune
[Sursa: PixaBay]

Difuzarea

Cu toate acestea, eu văd o explicație mai seculară, care sună cam așa. Fiecare invenție majoră are câteva părți semnificative. Prima este partea evidentă a invenției, iar a doua este tot restul, pe care cercetătorii o numesc difuzie.
Difuzarea unei idei noi în societate este extrem de costisitoare, deoarece necesită o mulțime de oameni care să facă această muncă. În secolul al XIX-lea, noile rețele de transport și comunicare au necesitat o mulțime de oameni pentru a pune șine, a lega cabluri, a construi poduri, a ridica clădiri și a face porturile accesibile pentru navele mari. Este o listă lungă, iar acesta este doar un exemplu.
Revoluția tehnologică din secolul al XX-lea a necesitat, de asemenea, o dezvoltare considerabilă a infrastructurii. Este adevărat că întreprinderile erau cele care își înșirau cabluri prin clădiri, iar alte întreprinderi construiau calculatoare, routere, ferme de servere și, în cele din urmă, infrastructura cloud. Dar această dezvoltare a fost reală și a durat zeci de ani. Recenta schimbare din timpul pandemiei a avut semnele unei alte difuzări, de data aceasta, difuzând oamenii înapoi la birourile lor de acasă. Industria a făcut angajări importante pentru a susține această dezvoltare. Dar apoi, la jumătatea drumului, toată lumea a spus: "Stați puțin. Actuala mare disponibilizare (care să se împerecheze cu Marea Demisie) este parțial un simptom al unui mare never mind din partea conducerii. Nu avem de-a face cu un sistem de inventariere, așa că ultimii intrați nu cuprind neapărat toate disponibilizările. Furnizorii se uită, probabil, în deliberările lor de concediere, la oamenii cu cea mai bună potrivire pentru postul de față, iar rezultatul este ceea ce vedem.

Aproape toate companiile tehnologice importante se confruntă cu o rundă de concedieri, chiar dacă majoritatea înregistrează profituri bune
[Sursa: PixaBay]

Recesiune

Este o știință inexactă pe care o puteți vedea din cifrele frumoase și rotunde pe care le anunță furnizorii. O parte a gândirii va fi, desigur, legată de ceea ce o companie vede că se va întâmpla în lunile următoare, iar mulți se gândesc la o recesiune. Cu toate acestea, există recesiuni și există recesiuni.
Recesiunile clasice au loc atunci când se acumulează stocuri, iar întreprinderile trebuie să elibereze depozitele la prețuri reduse. În acele momente, afacerile au nevoie de mai puțini oameni care să producă lucruri pentru a umple depozitele.
Dar lumea tehnologiei nu se confruntă cu un scenariu clasic de recesiune. Mulți produc lucruri care în mod normal nu sunt depozitate; nu sunt tangibile, ci servicii, așa că preocuparea este o cerere redusă, în cazul în care o capacitate de producție mai mare înseamnă să rotești un cadran
Motivul pentru care această situație este seculară este că societățile trebuie să reducă capacitatea de producție. Într-un fel sau altul, multe dintre ele au ajuns la concluzia că și-au construit infrastructurile atât cât era necesar, cel puțin pentru moment.

Aproape toate companiile tehnologice importante se confruntă cu o rundă de concedieri, chiar dacă majoritatea înregistrează profituri bune
[Sursa: PixaBay]

Saturarea pieței

Pe scurt, încetinirea seculară este o mare îngrijorare pentru tehnologie și economie. Nu, tehnologia nu va dispărea, ci este acum integrată în structura vieții noastre. Dar a ajuns la un punct de saturație în care se confruntă cu o comoditizare și o presiune severă asupra prețurilor, iar creșterea reală este o provocare. Industria siderurgică a fost cândva în aceeași poziție în care se află astăzi tehnologia. În secolul al XIX-lea, multe produse erau fabricate din oțel, inclusiv căile ferate și vapoarele cu aburi, dar și clădirile înalte moderne și automobilul nou-nouț. Încă folosim oțelul, și chiar mai mult decât atunci, într-o măsură considerabilă. Dar acum toată lumea produce oțel. Acesta a fost transformat în marfă, iar piața este inundată de produse, unele dintre ele fiind vândute la prețuri sub costurile de producție.
În plus, alte produse, cum ar fi aluminiul, materialele plastice și fibra de carbon, cântăresc mai puțin și sunt la fel de rezistente sau mai potrivite pentru un anumit scop, așa că de ce să nu le folosim?

Citește și: Samsung Galaxy S23, S23+ sau S23 Ultra? Afla ce ti se potriveste

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Citește și: Inteligența artificială vine la locul de muncă. Este Europa pregătită?

Citește și: Dark web, Deep Web si Open Web- Ce sunt acestea?