Botezul Domnului este prăznuit la data de 6 ianuarie, această sărbătoare fiind trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie care arată importanța pe care aceasta o are. Credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă, motiv pentru care nu trebuie să lipsească borșul de pește în ziua de Bobotează.
De ce se mănâncă borș de pește de Bobotează
Borșul de pește nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor în ziua de Bobotează, alături de alte 11 feluri de mâncare pe care gospodinele le pregătesc pentru a avea parte de noroc și avuție pe parcursul anului, mai exact colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei”, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.
În Ajunul Bobotezei, fetele nemăritate își pot visa ursitul dacă își vor pune sub pernă o crenguță de busuioc și își leagă de degetul inelar un fir roşu de mătase şi o crenguţă de busuioc sfinţit. Pentru ca această tradiție să fie îndeplinită, fetele nemăritate trebuie să țină post și să se roage în Ajunul Bobotezei. Se crede că fetele ce alunecă pe gheață în ziua de Bobotează se vor mărita în anul ce urmează, potrivit alba24.ro .
Citește și: Sfântul Ion 2023: Tradiția pe care multă lume a uitat-o. Ce este complet interzis să faci pe 7 ianuarie
Credincioșii țin post negru în Ajunul Bobotezei, astfel aceștia nu mănâncă și nu beau nimic toată ziua, până în momentul în care preotul să vină în casele oamenilor pentru a binecuvânta și a stropi cu agheasmă.
Gospodinele nu trebuie să spele rufele în ape curgătoare timp de 8 zile după Bobotează, crezându-se că în acest mod hainele nu pot fi spurcate.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În ziua de Bobotează nu trebuie să lăsăm hainele la uscat deoarece se crede că diavolii se ascund printre acestea, iar în momentul în care le luăm de la uscat, îi aducem în casă și ne aduc ghinion.
Cea mai simplă rețetă de borș de pește
Pentru cea mai simplă rețetă de boș de pește pe care puteți să o preparați de Bobotează aveți nevoie de 2 kilograme de pește, o ceapă, un morcov, pastă de ardei dulce, aproximativ două linguri, un ardei gras, un ardei iute, 500 de grame de roșii, 20 de
mililitrii de ulei, un litru de borș, 200 de grame de cartofi, o lingură de orez, o legătură de pătrunjel, o legătură de leuștean, sare și 3 litri de apă.Pentru această rețetă de pește trebuie să spălăm peștele, să îi tăiem branhiile, să îl curățăm de solzi, să îi tăiem capetele și să îl tăiem în jumătăți dacă este pre mare. Urmează să punem puțină sare peste acesta și să îl lăsăm în frigider, timp în care putem pregăti legumele. Legumele pe care le folosim se spală foarte bine să se taie, urmând să punem într-o oală cu ulei ceapa pe care am tăiat-o mărunt.
Urmează să adăugăm morcovul tăiat și aproximativ 20 de mililitri de apă, până când acestea încep să fie mai moi. După ce nivelul apei a scăzut trebuie să adăugăm ardeiul gras, ardeiul iute, pasta de ardei, roșiile, pasta de ardei cartofii, un praf de sare și doi litri de apă. Momentul în care cartofii sunt fierți reprezintă și momentul în care putem adăuga orezul în compoziția noastră, alături de pătrunjel. Borșul se pune în alt vas și se pun aproximativ trei linguri de apă în acesta, după care se adaugă în oala cu legumele și se lasă la fiert 10 minute.
După cele 10 minute putem să adăugăm și peștele pe care îl fierbem la foc mic 10 minute, după care adăugăm leuștean și putem să o servim alături de membrii familiei, potrivit gatesc.ro.