De ce se opun tații împotriva deciziei de eliminare a testelor de virginitate în România. Majoritatea consideră că trebuie să aibă control asupra fiicelor lor: „Această atitudine este consecința culturii patriarhale în care trăim”

Editor Web: Redactia KANAL D
Actualizat: 26 feb 2024, 02:25

Majoritatea consideră că trebuie să aibă control asupra fiicelor lor 

Sursa: PixaBay

Mulți tați au criticat măsura. Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Justiției, publicat recent în Monitorul Oficial, a dus la eliminarea testelor de virginitate efectuate la cerere în România.

A fost eliminată practica testării virginității femeilor la cererea persoanelor fizice, indiferent de vârstă, prin examinarea integrității himenale, a constatării stării de virginitate și eliberarea certificatului medico-legal asupra stării de virginitate conform Ordinului nr. 1.434/687/C/2023. Așadar, de acum înainte, testele de certificare a virginității pot fi realizate numai în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităților. De asemenea vor fi posibile doar stabilirea capacității sexuale, a vârstei, conformației sau dezvoltării fizice a unei persoane, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, văduvie, avort, naștere și lăuzie.

De ce se opun tații împotriva deciziei de eliminare a testelor de virginitate în România

Ca urmare a insistențelor ONG-urilor care au semnalat existența testării medico-legale abuzive și traumatizante a virginității prin campania #DeNetestat măsura a luată. Membra Centrului FILIA, Andrada Cilibiu, a spus că organizațiile au aflat despre această practică acum aproximativ un an și jumătate, moment în care au început să depună eforturi pentru a elimina testele de virginitate.

„Inițial am transmis o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, ca ulterior să organizăm o campanie de sensibilizare și să pornim o petiție care a strâns peste 44 de mii de semnături”, a declarat experta.

Citește și: Schimbări importante în ceea ce privește consimțământul sexual. Ce pedepse vor primi agresorii sexuali

Andrada Cilibiu a remarcat că a durat aproximativ jumătate de an până când ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial și consideră că această întârziere indică faptul că prevenirea și combaterea abuzurilor împotriva

femeilor nu sunt considerate o prioritate. Ea a subliniat că acest lucru este îngrijorător și evidențiază nevoia de a face progrese în această direcție.

Membra centrului a mai spus că această experiență de a merge la ginecolog pentru a verifica dacă o fată mai este virgină este una traumatizantă pentru orice fată.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

/www/cdn.knd.ro/media/521/2862/1708/20315203/1/andrada-cilibiu-a-evidentiat-ca-experienta-de-a-merge-la-ginecolog-pentru-a-verifica-daca-o-fata-mai-este-virgina-este-una-traumatizanta-pentru-orice-fata.jpg

„Organizația Mondială a Sănătății subliniază că testarea virginității este o formă de violență împotriva femeilor. Potrivit acesteia, nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie ori o tânără a avut sau nu act sexual vaginal. Inspecția himenului nu are nicio relevanță medicală sau științifică — testul este practic inutil, iar procedura poate provoaca traume celor examinate”, a spus aceasta.

Citește și: Certificatul de virginitate, interzis de ONU, dar eliberat de medicii români. Sute de minore sunt obligate să se supună acestei practici barbare

Metoda de inspectare a himenului nu poate determina starea de virginitate a unei persoane, deoarece himenul poate fi rupt în diverse situații, nu doar în timpul unui act sexual, ci și prin practicarea anumitor sporturi sau utilizarea tampoanelor, spun medicilor.

Ana Maiță, președinta Asociației „Mame pentru Mame”, a explicat că acest control medical nu atestă nimic, ci doar terorizează, umilește și traumatizează fetele ale căror familii consideră că valoarea lor se bazează pe virginitate.

Majoritatea persoanelor care se opun sunt bărbați

Există și părinți care nu sunt de acord cu eliminarea acesteia, chiar dacă testarea virginității la cerere este considerată un act de violență. Andrada Cilibiu a menționat că organizația Centrul FILIA a primit mesaje, în mare parte de la bărbați care sunt tați, care consideră că eliminarea acestei practici este o greșeală, deoarece doresc să aibă posibilitatea de a ști și controla starea de virginitate a fiicelor lor. „Această atitudine este consecința culturii patriarhale în care trăim, în care aproape trei sferturi dintre români consideră că bărbatul este capul familiei, deci ar trebui să dețină controlul asupra deciziilor membrilor familiei”, a declarat Andrada Cilibiu.

Președinta Asociației „Mame pentru Mame” consideră că este posibil ca unii părinți să fie nemulțumiți de eliminarea testelor de virginitate la cerere și să încerce să influențeze medicii pentru a face astfel de proceduri și pentru a obține certificatul sau documentul aferent. De asemenea, crede că vor exista părinți nemulțumiți de eliminarea testelor de virginitate la cerere și că vor încerca să mituiască medici să facă procedura și să le dea certificatul sau hârtia. „Este imatur să gândim că odată cu schimbarea legii se va schimba o practică învechită. Înainte ca medicii să facă acest test de virginitate, era făcut de moașe, înainte de moașe era făcut de batrânele respectate ale satului sau chiar de membri ai familiei fetei sau ai mirelui potențial. Practica este veche pentru că femeia a avut statut de proprietate și calitatea ei se limita strict la virginitate și capacitatea reproductivă”, a continuat experta.

„Multe dintre fete ne-au povestit că, deși nu au trecut niciodată prin această experiență traumatizantă, ele sunt amenințate constant de părinți că le va fi testată virginitatea. Și frica de a trece printr-un astfel de test este în sine o experiență traumatizantă, așa că ne bucurăm că am făcut un pas înspre normalitate prin această decizie”, a încheiat Andrada Cilibiu de la Centrul FILIA.

 

Taguri: