Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, și-a exprimat refuzul în privința acordării Ucrainei statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP, citat de news.ro.
Motivul pentru care Austria se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană
Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei, este de părere că este necesar ca Uniunea Europeană să-şi întărească relaţiile cu Ucraina, dar nu printr-o aderare, ci mai degrabă prin mai multă „flexibilitate”.
Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev și-a exprimat și el opinia, declarând că Ucraina nu este mulțumită de opunerea Austriei față de aderarea ei la Uniunea Europeană.
Aderarea la Uniunea Europeană a fost cerută în mod vocal de Ucraina, după ani în care s-a apropiat de Occident, apropiere.
Înaintea războiului și în timpul lui, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a repetat, în mai multe rânduri, îngrijorările în privința legăturilor mai puternice ale Ucrainei cu Occidentul, mulți indicând eforturile de a adera atât la Uniunea Europeană, cât și la NATO.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a depus deja cererea de aderare a Ucrainei, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, de asemenea, că vrea ca Ucraina să adere la UE.
Conform spuselor purtătorului de cuvânt al ministerului, astfel de declarații ignoră faptul că marea majoritate a populației din țările fondatoare ale Uniunii Europene este de acord cu aderarea Ucrainei.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, săptămâna trecută, că este optimist faţă de o aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.
Ucraina ar putea obține statulul de ţară candidată la aderarea la UE „în săptămânile viitoare”, a declarat, atunci, Volodimir Zelenski.
Obţinerea statului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană reprezintă, în general, o procedură complicată și complexă, care durează, de obicei, mai mulţi ani.
Pe lângă toate astea, este obligatoriu să existe un acord unanim al celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar şi dovedirea unei stabilităţi politice a ţării respective, un lucru dificil de demonstrat de către o ţară aflată în război, mai transmite news.ro.