Sarbatoarea Sfântului Andrei se praznuieste in fiecare an, pe data de 30 noiembrie si reprezinta o zi deosebita pentru români, deoarece Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul tarii noastre. Si totodata marea sarbatoare a Sfantului Andrei este marcata si de multe traditii si obiceiuri pe care credinciosii le respecta de sute de ani cu sfintenie.
Cine a fost Sfântul Andrei
Sfântul Andrei este numit si "Cel dintai chemat", deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.
De asemenea, Sfantul Andrei este si primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei de astazi, motiv pentru care este considerat cel care a creștinat poporul român.
Apostolul Andrei a cunoscut şi a fost martor la toate patimile Mântuitorului, inca de cand a intrat in Ierusalim şi mai tarziu, s-a bucurat împreună cu Maica Domnului, cu ceilalţi apostoli, cu femeile mironosiţe de Învierea Sa.
Rugaciune puternica rostita catre Sfantul Andrei
Inca din noaptea de 29 spre 30 noiembrie, credinciosii pot rosti cu evlavie rugaciuni catre Sfantul Andrei, pentru a fi feriti tot anul viitor de rele si pentru a
fi protejati de necazuri si de orice primejdii. Iata cea mai grabnic ajutatoare rugaciune ce trebuie rostita cu multa credinta catre Sfantul Andrei, la vreme de mare incercare."Zid ești credincioșilor și turn neclintit tuturor celor ce se sprijină pe tine.
Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi nevrednicii și păcătoșii.
Și că cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să-ți cântăm ție: bucură-te făcătorule de minuni, Sfânte Părinte Andrei.
Privește către cei care se roagă către tine și cu bunătate părintească tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor care cânta lui Dumnezeu. Puterea cerească umbrând duhul tău, ca dintr-un soare slobozește sfânte razele darurilor către cei ce se ating de ele și tămăduiește pe toți cei bolnavi cu trupul său cu sufletul.
Vifor de ispite și furtuni de nevoi învăluindu-ne pe noi, cu credință alergăm către tine Sfânte ca prin rugăciunile tale să le preschimbi pe toate în liniște. Vrând Făcătorul tuturor făpturilor să ne mântuiască de înșelăciunea dușmanilor, te-a trimis la noi ca pe un apostol, ca prin tine să învățăm să ne îndepărtăm de toate înșelăciunile lumii și prin viața curată să ne apropiem de Dumnezeu.
Zid ești credincioșilor și turn neclintit tuturor celor ce se sprijină pe tine. pentru aceasta alergăm noi la tine; roagă-te împreună cu noi, pentru ca de rugăciunile tale să se milostivească blândul Isus și să ne dăruiască iertare și dezlegare de păcate, nouă, puțin credincioșilor și păcătoșilor. Și-acum și-n vecii vecilor, de-a pururea. Amin"
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
Se pune in traditia populara crestina faptul ca în noaptea Sfântului Andrei, "umblă strigoii" să fure "mana vacilor", "minţile oamenilor" şi "rodul livezilor". Astfel a aparut obiceiul ca oamenii sa foloseasca usturoiul ca protectie impotriva strigoilor. De aceea, în multe locuri din tara, femile atârnă cununi de usturoi sau ung porţile, uşile şi geamurile, dar şi coteţele animalelor, cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Un alt obicei este cel al fetelor care isi pun busuioc sub perna in noaptea de Sfantul Andrei, pentru a-si visa ursitul. O alta traditie veche de sute de ani este cea potrivit careia crestinii pun grau la incoltit cu o noapte inainte de sarbatoarea Sfantului Andrei.
Pe de altă parte, vremea din noaptea Sfântului Andrei poate prevesti cum va fi iarna, care nu va fi grea, dacă afară este senin şi cald. În schimb, un cer întunecat, cu lună plină, ninsoare sau ploaie sunt semn ca iarna va fi grea.
De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei
Punerea graului la incoltit cu o noapte inaintea sarbatorii Sfantului Andrei este veche de sute ani. Stramosii nostri obisnuiau sa puna grau la incoltit intr-un vas, cu puțină apă sau pământ.
Astazi însă, puțini sunt cei care mai știu semnificatiile acestui obicei stravechi de Sfântul Andrei. Grâul incoltit reprezinta simbolul vieții care a biruit moartea. Astfel, el este un semn de belșug, de prosperitate in viata.
Se spune că înălțimea și desimea grâului crescut până la Anul Nou arată cum va fi anul viitor pentru persoana care l-a pus la incoltit. Un grâu sănătos și înalt semnifică un an imbelsugat și un viitor bun, dar și sănătate și succes pe toate planurile.
De asemenea grâul pus la încolțit poate prevesti și cât de bogată va fi recolta anului urmator. Astfel, un grâu bogat anunță un pământ rodnic și o recoltă generoasă, însă un grâu scurt și uscat prevestește un an sărac în recolte.
Citeste si: Sfântul Andrei. Tradiții și superstiții: Ce să nu faci pe 30 noiembrie
Cum se pune grâul la încolțit?
Cu o seară înainte de Sfântul Andrei, cei care vor sa afle cum le va fi anul viitor, trebuie să pună într-un vas de plastic sau de ceramica, peste un strat de vată, câteva boabe de grâu, care mai apoi trebuie udate în mod constant. De semenea grâul poate fi pus la încolțit și într-un ghiveci cu pământ. Pentru ca grâul să crească cât mai mare, aceasta trebuie pus într-un loc cu multa lumina, de preferat în apropierea unei ferestre. Un alt obicei pastrat din stramosi spune ca fetele obișnuiau să pieptene grâul, asta pentru ca părul lor să fie des și lung.
Dacă graul pus la incoltit in conditiile de mai sus si este udat frecvent, acesta va începe să încolțească la doar câteva zile de la momentul în care boabele au fost plantate. Tradiția populară spune că acesta trebuie păstrat până în noaptea de Anul Nou, atunci când trebuie să ocupe un loc de cinste pe masa cu multe bucate, el fiind tocmai un simbol suprem al belșugului si al prosperitatii pentru intreaga familie.
Citeste si: Pe ce dată este Sf. Andrei? Tradiții și obiceiuri de ziua apostolului ocrotitor al României
Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sf. Andrei la români! Cum nu laşi spiritele să intre în casă