De ce se pune salcie la intrarea în casă de Florii

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 24 apr 2021, 09:48

De Florii este bine să puneți salcie la intrarea în casă. Această tradiție are o semnificație aparte și în special la sate, obiceiul se păstrează cu sfințenie.

Duminica Floriilor este cea mai importantă sărbătoare din Postul Paștelui și este însoțită de mai multe tradiții și obiceiuri. În această zi, se spune că este bine să puneți salcie la intrarea în casă.

Motivul pentru care se pune salcie în casă de Florii

Floriile nu au o dată fixă în calendar. În fiecare an, această sărbătoare are loc în duminica dinainte de Paște.

Este cunoscută și sub denumirea de Duminica Patimilor.

Această zi amintește de intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, înainte de Săptămâna Patimilor.

În momentul în care a ajuns în Ierusalim, Mântuitorul a fost așteptat în uralele a mii de oameni, care aveau în mâini ramuri de măslini sau de finic. “Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului", i-a strigat mulțimea lui Iisus.

Obiceiul de a pune salcie la intrarea în casă sau la icoane în ziua de Florii vine chiar de la ramurile de măslin sau de finic pe care le aveau oamenii la intrarea lui Iisus în Ierusalim.

Mai mult, se crede că salcia este o plantă care a fost binecuvântată de Fecioara Maria.

Conform unei legende, Maica Domnului a fost nevoită să traverseze o apă adâncă, atunci când s-a dus să-și vadă Fiul răstignit.

Fecioara a rugat toate plantele din jur să se unească, pentru a crea o punte peste apă.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Singura care a ajutat-o a fost salcia. Din acel moment, Maica Domnului a binecuvântat această plantă.

Credincioșii duc ramurile de salcie la biserică, în dimineața zilei de Florii, pentru ca preoții să le sfințească, iar apoi le iau înapoi și le pun la intrarea în casă.

În acest fel, se crede că respectiva locuință va fi ferită de toate necazurile, iar cei din familie vor fi apărați de boli.

De ce este bine să așezați salcie la icoană

Ramurile de salcie se pun și la icoane, nu doar la intrarea în casă. Atunci când vă simțiți rău sau când traversați o perioadă dificilă, rupeți puțină salcie de la icoană și puneți-o sub pernă.

Se spune că în acest fel, toate durerile și supărările vor dispărea.

La sate, există obiceiul ca oamenii să-și pună ramuri de salcie și în jurul taliei. Se crede că nu vor avea dureri de spate și vor putea să muncească la câmp cu spor.

Fetele care sunt nemăritate își pot pune salcie sub pernă, ca să-și găsească mai repede bărbatul potrivit.

Tot la țară, oamenii agață salcie și în pomi, dar și pe vie, pentru a avea roade bogate în anul respectiv. Ramurile se pun și pe stupi, pentru ca albinele să fie protejate și să producă miere.