Sfântul Dumitru este considerat unul dintre cei mai iubiți sfinți de către credincioși, iar acesta este celebrat la data de 26 octombrie, urmând ca la data de 27 octombrie să fie sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou-Basarabov.
Citește și: Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? Tradiții pentru 26 octombrie 2023
De ce se sărbătorește de două ori Sfântul Dumitru în calendarul ortodox
Sfântul Dumitru este celebrat anual la data de 26 octombrie și este unul dintre puținii sfinți ce sunt sărbătoriți în ambele calendare, cel ortodox și cel catolic, chiar la aceeași zi. Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru marchează sfârșitul toamnei și începutul iernii, iar în calendarul creștin ortodox această zi este trecută cu o cruce roșie, arătând importanța din spatele acestei sărbători.
Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir s-a născut în Tesalonic, tatăl acestuia fiind voievod în cetatea Solunului, în secret ascultând cuvântul Domnului, având în casă o cameră ascunsă în care să se roage. Rugăciunile puternice l-au ajutat pe el și soția lui să poată aduce pe lume un copil, mai exact pe Sfântul Dumitru. După decesul tatălui său, tânărul a fost chemat de împăratul Maximilian pentru a prelua conducerea Tesalonicului, moment în care acesta a început să propovăduiască Evanghelia, astfel credința i-a adus decesul, chiar în timp ce se ruga în temniță.
La doar o zi după celebrarea Sfântului Dumitru, mai exact pe 27 octombrie 2023, credincioșii îl prăznuiesc pe Dimitrie cel Nou, zi trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, acesta fiind considerat ocrotitorul Bucureştilor. Despre viața lui Dimitrie cel Nou nu se cunosc atât de multe detalii, însă este cunoscut momentul în care acesta a decis să asculte și să urmeze cuvântul Domnului.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Dimitrie cel Nou a fost inițial păstor de vite, iar în timp ce umbla prin fânul înalt, a strivit, fără să își dea seama, puii dintr-un cuib de pasăre.
Sfântul celebrat la data de 27 octombrie 2023 a fost proclamat ocrotitor al Bucureștilor în anul 1792, iar începând din anul 1955, Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc pe Dimitrie cel Nou.
Citește și: 27 octombrie 2023, zi liberă pentru elevii din București: Nimeni nu va merge la școală de Sf. Dumitru
Rugăciunea pe care să o rostim în zilele în care se prăznuiește Sfântul Dumitru
„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu și harazit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vești cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câştiga fericirea veşnica.
Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă şi pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi si mie harul să fiu în viață o plăcută mireasmă a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda şi rugăciunea mea. Amin.”