De ce se sărbătorește pe 1 aprilie Ziua Păcălelilor

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 31 mar 2024, 10:30

În fiecare an la 1 aprilie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Păcălelilor.

Deși nu este recunoscută ca o sărbătoare oficială, pentru mulți este momentul perfect pentru a face glume celor dragi.

Citește și: Urări pentru de 1 Martie 2024: Cele mai drăguțe mesaje de Mărțișor

De ce se sărbătorește pe 1 aprilie Ziua Păcălelilor

Această zi aduce cu ea surprize plăcute sau, uneori, exact opusul, dar este și o oportunitate pentru presa internațională de a aduce zâmbetul pe buzele publicului.

Ziua păcălelilor își are rădăcinile într-o istorie îndelungată, ce se întinde pe parcursul a câtorva secole.

În lucrarea sa "The Canterbury Tales", Geoffrey Chaucer a înfăţişat în 1329 povestea cocoşului îngâmfat Chauntecleer, care cade pradă unei viclene vulpi.

Povestea este datată "la 32 de zile după martie", probabil referindu-se la logodna regelui Richard al II-lea cu Ana de Boemia, însă această dată a fost interpretată greşit ca fiind a 32-a zi din martie, adică 1 aprilie.

John Aubrey, de asemenea, menţionează despre "Ziua sfântă a păcălicilor", care este celebrată pe 1 aprilie.

O altă teorie privind originea Zilei Păcălelilor a fost propusă de profesorul de istorie Joseph Boskin de la Universitatea din Boston. Potrivit acestei teorii, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare, un grup de bufoni s-ar fi prezentat la curtea imperială și i-ar fi sugerat împăratului că ar putea să guverneze imperiul mai bine decât el.

Împăratul, amuzat de această idee, l-a lăsat pe unul dintre bufoni să preia rolul de împărat pentru o zi. Acesta din urmă ar fi emis un edict prin care stabilea că o zi în fiecare an să fie dedicată Zilei Păcălelilor.

Schimbarea de la calendarul vechi la cel nou a stârnit numeroase confuzii. Existau oameni care nu reușeau să se adapteze acestei schimbări, iar din această cauză erau cunoscuți sub numele de "prostănacii lui Aprilie".

Conform unei ipoteze, originea zilei de 1 aprilie este strâns legată de tranziția de la calendarul iulian la cel gregorian. În calendarul vechi, Ziua Anului Nou era celebrată pe 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie.

Citește și: 1 Aprilie, ziua pacalelilor. Credinte si traditii despre ziua pacalelilor, in lume

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Mesaje amuzante de 1 Aprilie

„Hei, ştii care este cea mai buna zi să agăţi o fata? 1 aprilie.. Si știi de ce? Daca accepta, atunci ai noroc, daca nu, ii zici ca e păcăleala de 1 aprilie.”

„Dacă cineva astăzi te laudă pentru norocul tău, felul de a fi, stil si atitudine, nu-l baga in seama; cum îndrăzneşte sa te păcălească înainte de 1 aprilie?”

„Cineva îţi simte lipsa, cineva are nevoie de tine, cineva îşi face griji pentru tine… Ghici cine? Maimuţa de la ZOO”

„Un studiu a demonstrat ca toţi prostii utilizează degetul mare când ce citesc un SMS. Acum e prea târziu sa încerci sa schimbe degetul!”

„Aceasta pisica, este pisica, o pisica, grozava pisica, oportunitate pisica, pentru pisica, a tine pisica, un pisica, idiot pisica, ocupat pisica, pentru pisica, 20 pisica, secunde pisica! … Acum citește mesajul fără cuvântul „pisica”.”

„De-a lungul vieţii, când te trezești dimineața şi nu vezi pe nimeni, vino la mine, voi fi alaturi pentru a te tine de mana si… a te duce la oftalmolog!”

„Dragul meu, asta-seara vreau sa îţi fac ce îţi place ţie cel mai mult!… Salata de boeuf! Hahaha”

„Nu ştiu cum să-ţi spun… e ceva destul de important si nu ştiu cum să încep. Ştiu că nu te-ai fi aşteptat la asta din partea mea, dar… s-a întâmplat. M-am îndrăgostit de prietena ta…Nu știu cum a inceput totul… i-am spus ca o iubesc, iar ea mi-a zis… ştii ce mi-a zis? Sa mă las de făcut glume proaste de 1 aprilie!”

„M-am gândit iubitule că nu trebuie să mai trăieşti în minciună şi să-ţi zic cine sunt eu cu adevărat. Te înşel de 3 luni cu cel mai bun prieten al tău din clipa în care el s-a dat la mine, iar eu nu am putut să-l refuz. Îmi cer scuze pentru sentimentele rănite şi promit că e ultima păcăleală de 1 aprilie care ţi-o fac. Te iubesc!”

„Pentru că eşti unul dintre prietenii mei buni îţi trimit şi ţie acest mesaj să te anunţ că mâine mă mut la casă în Canada alături de alte neamuri ale mele. Dacă doreşti săptămâna asta ne putem întâlni pentru a ne lua la revedere.”