De ce se sărbătorește Valentine's Day pe 14 februarie?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 08 nov 2023, 02:25
De ce se sărbătorește Valentine's Day pe 14 februarie
Sursa: freepik

Ziua Îndrăgostiților sau Valentine's Day este o sărbătoare din Statele Unite ale Americii în care se celebrează dragostea față de persoanele dragi, însă de ce se sărbătorește aceasta pe 14 februarie.

Mulți români știu că Valentine's Day se celebrează pe data de 14 februarie, însă nu toți dintre aceștia știu care este semnificația zilei alese. De ce se sărbătorește Valentine's Day pe 14 februarie?

Citește și: Mesaje de Valentine's Day 2023: Urări, felicitări și imagini cu text pentru iubit/ iubită și soț/ soție

De ce sărbătorim Valentine's Day pe 14 februarie

În perioada 13-15 februarie, romanii sărbătoreau Lupercalia, un festival ce sărbătorea venirea primăverii alături de fertilitatea femeilor, dar și tragerea la sorți pentru ca persoanele să își găsească sufletul pereche.

Pentru a începe acest festival, preoții se strângeau într-o peșteră sacră unde se credea că pruncii Romulus și Remus, fondatorii Romei, erau îngrijiți de o lupoaică. Aceștia mergeau acolo pentru a sacrifica o capră, pentru fertilitate, și un câine, pentru purificare, urmând să ia pielea caprei, să o taie în fâșii și să o pună în sânge pentru a ieși pe stradă și

a atinge femeile și câmpurile agricole pentru a fi mai fertile.

La sfârșitul secolului al V-lea, Papa Gelasiuis I decide să interzică acest eveniment, urmând ca acesta să fie înlocuit de Valentine's Day, însă această sărbătoare a fost mai târziu asociată cu dragostea.

Citește și: Mesaje de Ziua Îndrăgostiților 2023: Topul celor mai romantice urări și felicitări de dragoste

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiții și obiceiuri de Valentine's Day din întreaga lume

În anul 1800 a început o tradiție în care se trimiteai scrisori sau felicitări făcute de mână. Aceste felicitări erau făcute de fiecare persoană în parte, acestea erau decorate cu inimioare și flori, iar în interiorul acesteia se afla un mesaj din inimă.

Un alt obicei pe care fetele îl păstrează cu sfințenie este cel în care își pun o floare de coada șoricelului sub pernă.

Prima persoană pe care aceasta o va vedea mâine, după ce pleacă din casă, va fi viitorul ei soț. Femeile nemăritate vor trebuie să înconjoare biserica de 12 ori pentru a își visa ursitul.

Tot la data de 14 februarie, fetele vor scrie numele pretendenților pe mai multe bucăți de hârtie după care le vor acoperi în lut. După acest pas, bucățile de lut vor fi puse în apă, iar prima hârtie ce va ieși la suprafață reprezintă numele persoanei care îi este sufletul pereche.

O altă tradiție spune că păsările le vor alge alesul fetelor singure, în funcție de pasărea pe care fata o vede prima data la data de 14 februarie, aceasta îi va prevesti cu ce bărbat se va căsători. Dacă fata va vedea o mierlă, atunci aceasta se va căsători cu un preot, dacă aceasta va observa o vrabie, atunci jumătatea ei este un fermier, păsările cu pene galbene reprezintă bărbații cu avere, iar cele cu pene albastre, bărbați veseli, Dacă fetele vor vedea un porumbel, atunci acestea vor avea parte de un bărbat iubitor, iar dacă vor vedea

o ciocănitoare, atunci acestea vor rămâne nemăritate.

Citește și: Horoscop dragoste februarie 2023: Zodiile care își găsesc marea iubire în această lună

Surse: history.com, ziarulunirea.ro