Trecem la ora de vară la sfârșitul lunii martie. De ce se schimbă ora în primăvara 2022

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 22 mar 2022, 17:43

Se trece la ora de vară 2022 în ultimul weekend din luna martie

Sursa: unsplash

În primăvara anului 2022 se schimbă ora, astfel că România va trece la ora de vară la finalul lunii martie. Iată data exactă la care se va schimba ora, dar și de ce se întâmplă acest lucru în fiecare an.

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an în România, în ultimul weekend din luna martie. De ce se schimbă ora în această primăvară, când se va întâmpla acest lucru în 2022 și ce efecte poate avea asupra organismului trecerea la ora de vară?

Ora de vară 2022. De ce se schimbă ora în primăvara 2022?

Ora se schimbă de două ori în decursursul unui an, astfel că în luna martie România trece la ora de vară, urmând ca în luna octombrie să se facă trecerea la ora de iarnă. Această regulă se păstrează și în anul 2022, astfel că la finalul lunii martie, România va trece din nou la ora de vară.

Ora de vară este adoptată pe teritoriul anumitor țări în timpul primăverii și este valabilă până toamna, atunci când se revine la ora de iarnă. Ora de vară este cu o oră înaintea orei standard.

Explicația pentru care se trece în fiecare an la ora de vară are legătură cu folosirea luminii Soarelui pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Practic, prin trecerea la ora de vară, oamenii pot profita mai mult de lumina naturală, astfel că își pot desfășura majoritatea activităților fără să mai aibă nevoie de electricitate. Astfel, aceasta este o modalitate pentru a face economie din punct de vedere energetic, potrivit wikipedia.org.

În România, ora se schimbă de 2 ori în timpul anului calendaristic. În ultima duminică din martie, atunci când se trece la ora de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00, dar și în ultima duminică din luna octombrie, atunci când se face trecerea la ora de iarnă, ora 04:00 devenind ora 03:00.

Ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în România în Primului Război Mondial, având ca scop economisirea energiei electrice. Ulterior, ora de vară a dispărut, dar a fost introdusă în 1932, iar de-a lungul anilor s-a tot schimbat momentul în care se făcea această trecere, până când, în 1943, ora de vară a fost desființată, aceasta fiind reintrodusă în anul 1979. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În anul 2018 s-a propus renunțarea la ora de vară pe motiv că, în realitate, această schimbare nu ar duce la economii majore din punct de vedere energetic, dar în schimb, provoacă un adevărat dezechilibru la nivelul organismului. Cu toate acestea, măsura nu a fost impusă până în prezent, astfel că România va trece și în anul 2022 la ora de vară.

Trecerea la ora de vară se face pentru a beneficia mai mult de lumina naturală
[Sursa: unsplash]

Citeste si: Ora de vară 2022. Când se schimbă ora anul acesta! Ceasurile se dau cu o oră înainte

Când se trece la ora de vară în primăvara 2022?

În România, trecerea la ora de vară se va face în primăvara lui 2022, mai exact la finalul lunii martie. Ora se va schimba în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, ceasurile fiind date cu o oră înainte. Această schimbare a orei va face ca ziua de duminică, 27 martie 2022, să fie cea mai scurtă zi din anul 2022. 

În noaptea de 26 spre 27 martie, ora 03:00 va deveni ora 04:00
[Sursa: unsplash]

Ce efecte are trecerea la ora de vară 2022 asupra organismului? 

Pentru a se obișnui cu noua schimbare, organismul uman are nevoie de o perioadă de acomodare, motiv pentru care trecerea la ora de vară 2022 poate provoca un dezechilibru major, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. 

Specialiștii care au studiat acest fenomen sunt de părere că multe persoane se pot confrunta cu stări de anxietate, stres sau pot ajunge chiar în pragul depresiei. Printre cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă oamenii după trecerea la ora de vară se numără oboseala cronică, dar și stările de nervozitate, acesta fiind motivul pentru care s-a pus problema renunțării la ora de vară. 

Citeste si: De câte vacanțe se vor mai bucura elevii în 2022. Majoritatea școlilor își reiau activitatea fizică