Organizarea unei nunți poate fi foarte stresantă, iar pe lângă alegerea restaurantului, nașilor, invitațiilor sau a rochiei de mireasă, mirii trebuie să se gândească ce tradiții și obiceiuri își doresc să integreze în cel mai important eveniment din viața lor. Iată care este însemnătatea celor mai cunoscute tradiții și obiceiuri de nuntă, precum scoaterea voalului miresei.
De ce se scoate voalul miresei la nuntă?
Fiecare regiune a Românei are propriile tradiții și obiceiuri pe care tinerii le integrează în ziua în care se căsătoresc, însă există câteva ce rămân neschimbate în toată
Acest obicei are o simbolistică aparte, mai exact de a reprezenta transformarea prin care trece mireasa în ziua de nuntă, trecând astfel de la statutul de fată la cel de nevastă.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Află acum ce poți face cu banii de nuntă dacă locuiești în Maramureș
Furatul miresei este o tradiție des întâlnită la nunțile din România, fiind un moment în care persoanele apropiatei miresei o „fură” pentru aproximativ o oră, timp în care mirele face mai multe jocuri cu invitații și cu persoanele ce i-au luat jumătatea. Aceasta este un fel de pedeapsă pentru că nu a fost atent la soția sa pe parcursul serii, iar după ce mirul realizează toate provocările impuse de hoți și plătește răscumpărarea, mireasa este eliberată.
Ruperea turtei este un obicei realizat adesea la nunți, fiind un moment foarte emoționant pentru mireasă, dar și pentru nașă. Turta reprezintă hrana și prosperitatea într-o căsnicie, iar ruperea acesteia în jumătate simbolizează angajamentul și devotamentul față de viața trăită în doi, la bine și la rău. În timpul ruperii turtei, nașa poate spune câteva cuvinte frumoase miresei, iat după ce turta este ruptă deasupra capului miresei, aceasta este oferită invitaților pentru a fi mâncată, potrivit albinutemagice.ro.
Când nu se fac nunți în anul 2024?
Pe parcursul fiecărui an există anumite perioade în care nunțile nu pot fi permise, în special ceremoniile religioase. Aceste perioade coincid cu zilele de post de pe parcursul anului, perioade în care este important ca oamenii să se curețe sufletește și trupește, potrivit doxologia.ro. Iată care sunt perioadele în care mirii nu își pot organiza nunta:
-
În toate zilele de post şi în posturile de peste an;
-
În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);
-
De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (11 martie-12 mai);
-
În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel;
-
În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie- 14 august);
-
În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie- 24 decembrie);
-
În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie- 6 ianuarie).