De ce se sfințesc apele pe 6 ianuarie? De Bobotează apa Iordanului își schimbă cursul

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 27 sep 2023, 01:05

Pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza, moment în care preoții sfințesc apele.

Sursa: https://www.pexels.com/

Pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza, moment în care preoții sfințesc apele.

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, atunci când preoții sfințesc apele, în anumite localități de pe glob, apele își schimbă cursul de mers.

De ce se sfințesc apele de Bobotează

Epifania, numită popular Boboteaza, este unul dintre praznicele Împărătești și celebrează dezvăluirea Sfintei Treimi lumii. Mai exact, Glasul Tatălui care se face auzit din ceruri, Fiul este întrupat şi stă în râul Iordan, iar Sfântul Duh se pogoară asupra Lui în chip de porumbel.

Se spune că apa de la Bobotează are o putere deosebită fiindcă a fost sfințită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfințirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul a fost botezat în apele Iordanului.

Citește și: 6 și 7 ianuarie nu vor fi zile libere legale în 2023. Care este motivul și ce s-ar putea întâmpla în anii următori

Boboteaza face parte din seria celor 12 sărbători creștine importante de peste an şi este menită să reamintească faptele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să pășească în viața publică. De aceea Biserica mai numește Boboteaza și "Arătarea Domnului", "Dumnezeiasca Arătare" și "Epifania", această din urmă denumire provenind din limba greacă şi însemnând "arătare", "descoperire", "revelare". De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creștin.

Când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, l-a recunoscut şi l-a arătat mulțimilor.

Momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toți cei patru evangheliști: Marcu, Matei, Luca și Ioan.

Apa sfințită la biserică în această zi şi luată de credincioși nu se strică niciodată.

Rânduiala slujbei Aghesmei mari este atribuită Sfântului Sofronie, patriarh al Ierusalimului. Rugăciunea de sfințire adresată Sfintei Treimi ne descoperă că apa sfințită este "izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtarea puterilor potrivnice, plină de putere îngerească".

Apa apare ca un element principal în crearea lumii, pentru că la Facere, organizarea cosmosului începe prin separarea apelor, care dă naștere cerului. Totodată, trecerea prin Marea Roșie a evreilor este înțeleasă de Sfinții Părinți ca fiind o tre­cere prin moarte, pentru că Dumnezeu trece poporul ales prin această apă pentru a-i tăia orice legătură cu existența lui trecută.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Se zice că apa sfințită de către preot poartă în ea puterea curățitoare și sfințitoare a harului dumnezeiesc, tocmai de aceea cei care beau aghiasmă se vor vindeca de boli, iar prin stropirea casei cu aceasta, casa împreună cu membrii familiei vor fi protejați de rău.

Sărbătoarea reamintește botezul Mântuitorului în apa Iordanului şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan, celebrată o zi mai târziu, marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Nașterii lui Iisus Hristos. 

De Bobotează Iordanul își schimbă cursul apei

Iordanul este principala apă curgătoare a Ierusalimului. Apa sa izvorăște din Munții Libanului, apoi traversează Marea Galileii și, după un lung și sinuos traseu, se varsă în Marea Moartă. Pe o distanță de 180 de kilometri, Iordanul alcătuiește granița naturală dintre Israel și Iordania, lungimea totală a acestuia fiind însă de aproape 360 de kilometri.

Așa cum se procedează și în România, la Ierusalim, Patriarhul aruncă în apă trei cruci, ce urmează a fi recuperate de cei mai curajoși tineri. În acest moment, apele râului Iordan își schimbă efectiv sensul, spre uimirea credincioșilor strânși să vadă minunea. În plus, în locul unde crucile cad, apa începe să ”fiarbă”, iar minunea durează de peste 2000 de ani.

Credincioșii aflați la slujba de Bobotează, care au gustat din Iordan, spun că, pentru puțin timp, apele acestuia sunt sărate, iar nu dulci ca de obicei. Schimbarea curgerii apelor dinspre marea sărată potroacă, lipsită de viață, spre marea cea dulce, plină de pești și vegetație, arată că venirea lui Hristos întoarce cursul Lumii, al Istoriei, de la Moarte la Viață.

Obiceiuri de Bobotează

este sărbătorit în fiecare an pe data de 6 ianuarie, iar în 2023 va pica într-o zi de vineri.

Citește și: Care este cea mai puternică rugăciune către Sfântul Ion. Este grabnic ajutătoare și te apără de rele

Potrivit tradiției, vremea de Bobotează o vestește pe cea de peste an. Așa că dacă în această zi plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară călduroasă.

Fetele nemăritate care vor să își viseze ursitul trebuie să țină post negru și să pună sub pernă, un fir de busuioc primit de la preot, înainte de a adormi. De asemenea, fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiția populară.

Sursă: crestinortodox.ro