De ce sunt atât de speciali arborii Paulownia și la ce sunt folosiți

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 21 iul 2022, 02:00

Arborii Paulownia sunt extrem de căutați în toată lumea. Dacă nu ați auzit până acum de ei, noi vă spunem de ce sunt atât de speciali și la ce se folosesc.

Ați auzit până acum de arborii Paulownia? Acești copaci sunt cunoscuți și sub denumirea de "copacii prințesei" și sunt la mare căutare. Mai jos veți găsi toate detaliile legate de acești arbori și la ce sunt folosiți.

Arborele Paulownia, aluminiul lemnului

Paulownia este un copac exotic, care are o coroană mare, ramuri groase, frunze voluminoase, iar florile sale sunt extrem de parfumate și au o culoare care bate în liliachiu.

Acest arbore înflorește în mai sau în iunie, iar fructele sunt, de fapt, niște capsule închise la culoare. Florile sale sunt mari și seamănă cu o gură de leu. Datorită faptului că este foarte căutat de albine, acest copac este mult mai bun chiar și decât salcamul, în ceea ce privește producția de miere.

Paulownia este recunoscut și sub denumirea de "copacul prințesei", datorită aspectului său impunător.

Este extrem de rezistent și de aceea a primit și supranumele de "aluminiul lemnului".

Acest arbore este cel mai rezistent dintre toate tipurile de copaci, din întreaga lume. Chiar și în condiții de secetă, Paulownia nu se usucă, pentru că are rădăcinile foarte bine prinse în pământ, iar acest lucru îl ajută să-și obțină apa necesară din adâncuri.

Un alt avantaj al acestui arbore este și acela că se dezvoltă foarte repede și trăiește chiar și până la 100 de ani! În primii ani de viață, crește chiar și până la 6 metri, în fiecare an.

Paulownia adoră clima tropicală, dar rezistă și la temperaturi normale. Îi priește un sol adânc și fertil, argilos, nisipos sau afânat. Nu rezistă în solurile inundate. De asemenea, Paulownia adoră lumina directă a soarelui.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Vântul puternic îl poate afecta. În plus, acest arbore nu poate rezista la temperaturi mai mici de -20 de grade.
Poate fi plantat chiar și la peste 2000 de metri.

În acest moment, sunt 9 specii de Paulownia, toate la fel de căutate și de apreciate pentru rezistența lemnului.

La ce se folosesc arborii Paulownia

Paulownia are lemnul galben deschis, dar poate avea și culoarea roșu deschis. Fibra lemnoasă este dreaptă, lemnul este ușor, cu densitate scăzută, dar foarte rezistent.

Motivul pentru care acești arbori sunt foarte căutați este acela că lemnul are proprietăți de izolare termică și electric. În plus, se usucă foarte repede. Are un conținut de umiditate de 15%.

Paulownia ajunge la maturitate în jurul vârstei de 25 de ani. Este folosit în construcții, datorită rezistenței mărite, dar și pentru că este ușor de netezit și de tăiat cu ferăstrăul. De aceea, poate fi și sculptat cu ușurință.

Înainte de a fi utilizat, lemnul trebuie lăsat la uscat, dar partea bună este că Paulownia nu-și strică forma, în timpul acestui procedeu și nici nu crapă.

Lemnul de Paulownia este fin și se folosește în fabricarea de mobilă, în construcții navale, construcții de aeronave, seifuri, placaje, instrumente muzicale, plăci de surf sau cutii de ambalare.

De asemenea, din acest lemn se face, bineînțeles, și hârtie. Paulownia are jumătate din greutatea lemnului de pin și o treime din greutatea lemnului de stejar.