De ce sunt importanta ghetele de fotbal și mănușile de portari, chiar și la fotbalul amator?

Author: Ana Filip
Actualizat: 01 nov 2023, 16:42

Fotbalul este cel mai popular sport de pe planetă și asta și pentru că este nu doar urmărit, ci și jucat. Tineri și bătrâni, bărbați sau femei, din toată lumea, joacă fotbal la nivel de amator sau semi-profesionist, cu prietenii sau cu colegii. Esențial, însă, când jucăm fotbal, chiar și dacă doar la nivel de amatori, este să avem un echipament adecvat, care să ne protejeze, dar și să sporească plăcerea jocului și chiar performanța.

Echipamentul unui jucător de fotbal, fie el amator sau profesionist, este un element cheie, deși poate că nu toată lumea acordă atenție acestor aspecte. Este adevărat că în fotbal, spre deosebire de alte sporturi, este nevoie de mult mai puțin echipament.

Atunci când jucăm fotbal, în primul rând, este esențial să selectăm cu atenție încălțămintea care ne va permite să obținem cele mai bune performanțe pe teren. Mulți oameni tind să opteze pentru cel mai nou model sau pentru mărci de ghete fotbal folosite de unul dintre idolii lor, dar înainte de a deschide portofelul, este necesar să adunăm cât mai multe informații despre diferitele tipuri de ghete de fotbal.

Avantajele alegerii ghetelor potrivite sunt multe. De exemplu, acestea previn rănile grave la nivelul picioarelor și ajută ca alunecările și căderile să fie mai puțin complicate. De asemenea, ele îi ajută pe jucători să obțină mai mult din sesiunile de antrenament. Pe măsură ce producătorii continuă să investească în cercetare și să aplice cele mai recente progrese tehnologice la ghete de fotbal, aceste produse devin din ce în ce mai complete.

Există o gamă largă de ghete fotbal pe piață. Primul lucru care trebuie luat în considerare este suprafața pe care vom juca. A alerga pe un teren cu iarbă naturală nu va fi niciodată la fel ca pe un gazon artificial sau pe un teren de futsal.

Pentru iarba naturală, în special pe iarba umedă sau pe ploaie, vom avea nevoie de ghete cu crampoane alungite din aluminiu sau din cauciuc dur.

În mod obișnuit, se folosesc ghete pentru fotbal cu 10 sau 12 crampoane. În niciun caz nu trebuie să folosim aceste crampoane pe sol, deoarece vom simți disconfort în tălpile picioarelor. Dacă jucăm pe iarbă uscată, trebuie să folosim întotdeauna crampoane alungite din cauciuc.

Pe de altă parte, dacă jucăm pe gazon artificial, trebuie să purtăm ghete de fotbal cu mai multe crampoane din cauciuc moale. Aceste ghete de fotbal au un număr mai mare de crampoane scurte și rotunjite. Prin urmare, putem face viraje mai bune și câștigăm stabilitate pentru picioare.

Dacă avem de gând să jucăm pe teren, atunci ideal este să purtăm ghete de fotbal cu crampoane din cauciuc moale. În schimb, pentru futsal, încălțămintea ideală este una cu talpă netedă, flexibilă și subțire.

Un alt element de care trebuie să ținem cont atunci când ne alegem ghetele de fotbal este poziția pe care jucăm pe teren. În cazul atacanților, aceștia poartă, de obicei, ghete ușoare, confecționate din materiale mai ușoare și cu crampoane ascuțite sau ovale.

Mijlocașii, pe de altă parte, folosesc ghete cu crampoane rotunjite și materiale moi. Acest lucru le permite să se miște mai ușor și își pot "simți" mai mult picioarele pe minge.

Apărătorii și portarii caută stabilitate, așa că folosesc, în general, crampoane lungi și cu talpă tare.

Selectarea celui mai potrivit model pentru condițiile în care jucăm și pentru poziția pe care o ocupăm pe teren este o decizie foarte importantă.

Pe lângă ghetele pentru fotbal, un alt tip de echipament care are numeroase beneficii chiar și în fotbalul amator sunt mănușile de portar.

De ce este important să purtăm mănuși de portar în timpul unui joc?

Cele mai bune mănuși de portar îi oferă portarului o serie de beneficii incontestabile:

Ele asigură o aderență excelentă la minge. În toate tipurile de situații. Acest lucru facilitează pararea șuturilor adversarilor.

Ele protejează mâinile. De la degete până la încheieturi. Cu mănuși de portar pe mâini, este practic imposibil să suferim o entorsă sau o fractură din cauza forței loviturii.

Ele oferă câțiva centimetri în plus. Cu alte cuvinte, ne fac mâinile un pic mai mari și fac posibilă efectuarea unor parade mai dificile.

Sunt foarte confortabile. Au un design complet ergonomic care se adaptează perfect la forma mâinilor ca o a doua piele.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.