Probioticele sunt bacterii vii care există în mod natural în organismul nostru și care ajută la asimilarea substanțelor nutritive, dar luptă și împotriva infecțiilor, asigură o digestie normală și susțin creșterea imunității.
Rolul probioticelor este așadar extrem de important pentru sănătatea întregului organism, întrucât ele creează un filtru intestinal protector împotriva microbilor și a infecțiilor cu care se poate lupta corpul nostru.
Iată câteva cazuri în care probioticele ajută organismul:
- Un tranzit intestinal normal
- Susțin imunitatea
- Contribuie la sănătatea tractului digestiv
- Ajută în cazul gripei și a răcelii
- Reduc efectele nocive ale antibioticelor
- Previn simptomele întâlnite în infecțiile localizate la nivelul tractului urinar
- Previn infecțiile în mod general
- Îmbunătățesc absorbția de vitamine și minerale
Probioticele pot fi integrate în dieta noastră fie prin alimentele pe pe care le consumăm (iaurt, brânzeturi, măsline, varza murată, sucurile și băuturile din soia și chiar ciocolată neagră), fie prin suplimente alimentare.
Numite „bacterii bune”, probioticele sunt benefice pentru toate categoriile de vârstă, pot fi folosite în scop preventiv sau pentru a trata diverse probleme de sănătate, însă probioticele sunt cu precădere esențiale pentru mamă și bebeluș.
Cum ajută probioticele mamele și bebelușii încă din timpul sarcinii?
Prin miliarde de asistenți activi – bacterii cu rol probiotic – intestinul gestionează în mare parte toate procesele metabolice din corpul nostru. Acesta produce vitamine, enzime și aminoacizi, de care avem nevoie pentru funcționarea tuturor organelor și neutralizează substanțele nocive, care pătrund în corpul nostru împreună cu alimentele.
Acest lucru este deosebit de important în timpul sarcinii sau atunci când copilul începe să studieze mediul înconjurător și este predispus la ingerarea de bacterii și microorganisme dăunătoare.
Probioticele formează o barieră protectoare extrem de puternică pe peretele intestinal pentru a permite ca doar substanțele vitale să ajungă în sânge – orice altceva este îndepărtat cât mai repede posibil.
De asemenea, au fost efectuate studii importante în Finlanda și Olanda care au arătat că administrarea de doze mari de probiotice în timpul sarcinii și în primul an de viață a copilului pot contribui la menținerea stării de sănătate a mamei și a copilului.
Există disponibile date clinice care au arătat că administrarea de probiotice în timpul ultimelor două luni de sarcină și în primele luni ale copilului reduce riscul de apariție al tulburărilor specifice vârstei până la vârsta de 3 luni și crește gradul de tolerabilitate din partea copilului.
Top beneficii pentru a folosi probiotice încă din timpul sarcinii:
- Pentru popularea florei bacteriene din intestinele copiilor
- În cazul copiilor cu dezechilibre imunologice și predispoziții spre atopie. Administrarea este recomandată în ultimele două luni de sarcină și în primul an de viață al copilului.
- Pentru susținerea activității sistemului imunitar și ajută la maturizarea echilibrată a sistemului imunitar
- Deoarece la femeile cu dezechilibre ale florei intestinale, în timpul sarcinii, echilibrul imunologic dintre celulele TH1 și TH2 este perturbat, tulpinile aflate în probiotice pot restabili acest echilibru. Este la fel de important ca acest echilibru să fie menținut în primele luni de viață ale copilului.
Cum să alegi suplimentele alimentare care conțin probiotice?
Pentru că pe piață găsim zeci dacă nu sute de suplimente alimentare cu probiotice, este important să ne informăm cu atenție și să citim eticheta acestor produse pentru a fi siguri că le alegem pe cele mai bune.
Așadar, urmărește cu atenție să fie specificate următoarele informații:
- Numărul, tipul și numele complet al tulpinilor (iată o combinație perfectă -109bacterii per plic individual:Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52, Bifidobacterium bifidum W23)
- Numărul de microorganisme disponibil până la sfârșitul termenului de valabilitate
- Rezistența asistenților intestinali utilizați în stomac și duoden
Cum să dozezi probioticele dacă ești însărcinată sau dacă deja ai născut?
Sarcină: în cazul dezechilibrelor florei în familii cu istoric de tulburări atopice, se recomandă administrarea de probiotice cel târziu începând cu a 8-a lună de sarcină. Dizolvați 1 plic zilnic în 125 ml de apă călduță, așteptați 10 minute pentru a se activa, agitați din nou și beți.
Alăptare: pentru bebeluș, amestecați 1 plic în 2 linguri de lapte sau apă fiartă și picurați acest amestec cu pipetă direct în gura copilului. Se recomandă ca bebelușului să i se administreze probiotice fără întrerupere în primul său an.
Dacă nu alăptați: amestecați 1 plic în biberonul cu masa de seară (Atenție: nu mai cald de 40 de grade).