Conform calendarului creștin-ortodox, în zilele de post nu se fac nunți și botezuri. V-ați gândit însă care este explicația care stă în spatele acestei reguli?
Motivul pentru care nu se fac nunți și botezuri în post
Nunta și botezul reprezintă două dintre cele mai importante evenimente din viața unui om. Ambele se săvârșesc în biserică, unde preoții susțin slujbe specifice.
Cu toate acestea, trebuie să știți că aceste evenimente nu se pot face oricând.
Explicația este destul de simplă: atât slujba de cununie, cât și cea de botez, sunt urmate de petreceri. În timpul acestora, oamenii consumă alcool, mănâncă de dulce, ascultă muzică și dansează.
Toate aceste lucruri nu corespund posturilor, care reprezintă perioade de abstinență de la plăcerile de zi cu zi, perioade de pocăință și de sobrietate.
Conform Bisericii Ortodoxe, cine face nunți sau botezuri în zilele de post sfidează rânduielile bisericești.
În ceea ce privește decizia de a nu se face nunți sau botezuri în zilele în care sunt praznice împărătești sau în ajunul acestora, preoții susțin că aceste sărbători nu pot fi umbrite de petrecerile lumești.
De asemenea, Biserica nu este de acord cu superstiția conform căreia nu se fac nunți în luna mai, pentru că nu ar fi trainice.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Nu există niciun motiv real și întemeiat, pentru care oamenii ar trebui să se ferească de cununiile din ultima lună de primăvară.
Când nu se fac nunți și botezuri
Dacă vreți să vă planificați nunta sau botezul unui copil, trebuie să țineți cont de datele exacte în care nu se pot face astfel de evenimente.
Astfel, nu vă puteți căsători și nu vă puteți boteza copilul în timpul celor 4 mari posturi de peste an: Postul Paștelui, Postul Crăciunului, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului.
De asemenea, nu se fac nunți și botezuri în zilele de miercuri și vineri, pentru că acestea sunt zile de post.
Pe 14 septembrie, când se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci, si pe 29 august, cand este Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, nu se fac nunti, pentru ca acestea sunt zile de post, indiferent de ziua din saptamana in care cad.
Nici cu o săptămână înainte de Postul Paștelui nu se fac nunți și botezuri. Aceasta este săptămâna brânzei și este cea care îi pregătește pe credincioși de Postul Mare.
Alte perioade în care nu trebuie să vă stabiliți nunta sau botezul unui copil sunt Săptămâna Luminată, adică cea de după Învierea Domnului, Duminica Rusaliilor, perioada cuprinsă între Crăciun și Bobotează, dar și în ajunul și în zilele în care au loc praznice împărătești.
În 2021, au mai rămas câteva astfel de perioade, în care nu se fac nunți și botezuri:
- 1-14 august, Postul Adormirii Maicii Domnului
- 15 august, Adormirea Maicii Domnului
- 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
- 13 și 14 septembrie, ajunul și ziua Înălțării Sfintei Cruci
- 15 noiembrie–24 decembrie, Postul Crăciunului
- 25 decembrie- 6 ianuarie, perioada cuprinsă între Crăciun și Bobotează.