Este ușor să picăm pradă jocurilor de noroc, însă fizic, ne putem da seama de o posibilă dependență. Când intră în discuție cazinouri online cu sloturi, lucrurile capătă alt sens. Unde, în viața reală, iei o pauză fie din cauza nevoilor fizice, fie din cauza programului cazinoului, fie prietenii și familia observă că ceva ar fi în neregulă, în mediul virtual, poți pierde ore în șir fără să-ți dai seama cât timp petreci, realmente, pariind. Totul este doar în telefonul tău.
Neavând aceste limite fizice mulțumită faptului că poți lua smartphone-ul oriunde, scoți din peisaj încă un aspect important: banii cash. Din cauză că plățile se fac online, apăsând doar câteva butoane, riști să cheltui mai mult decât plănuiai.
Plata online, bucuria casei: cum se ajunge la pariatul sumelor stupefiant de mari
Totul începe prin a te ademeni cu diverse oferte. Odată epuizate, îți spui: “cheltui doar puțin, numai sume mici, poate câștig.” Câteva promisiuni false mai târziu față de tine însuți, ajungi să salvezi cardul în aplicația cazinoului și să plătești inopinat banii virtuali, doar pentru a paria în continuare. Odată ce ai salvat cardul în aplicație, plățile se efectuează ca pe tobogan.
Și uite așa, ajungi să cheltui sume pe care nu le luai în calcul. Aici, intră factorul psihic, care, în engleză, se cheama sunk cost fallacy. Adică, odată ce ai cheltuit sume mari, îți va fi greu să te oprești tocmai din cauză că ai investit foarte mult în jocurile de noroc, pe motiv că poate, la un moment dat, vei da lovitura și vei câștiga jackpot-ul cel mare care să acopere toate pierderile.
Jucătorii sunt cei care ies mereu în pierdere!
De ce crezi că sunt cazinouri la tot pasul, atât online, cât și fizic? De unde crezi că au bani pentru a întreține atâtea locații, de a crea aplicații cu cât mai multe elemente care te vor păstra ca și client și de a-și face reclamă atât de proeminentă? Patronii cazinourilor se îmbogățesc de pe urma suferinței celor care tratează jocurile de noroc ca o modalitate de a face bani. În realitate, ele trebuie să fie tratate ca o modalitate de distracție, iar banii cheltuiți ar trebui considerați automat pierduți, pentru a nu te amăgi și pentru a-ți impune anumite limite proprii.
Dorim să atragem atenția asupra acestor aspecte și să discutăm despre un subiect ce este prea tabu pentru binele nostru. În România, există multe persoane ce uită de pericolele acestea și joacă jocuri de noroc în speranța că vor câștiga un trai mai bun. Prea puțini reușesc.
A sosit timpul să jucăm responsabil și să nu uităm că slots-urile (sau păcănelele, cum le numim în termeni colocviali), sunt o sabie cu două tăișuri. Este distractiv să dăm la roată și să riscăm, dar trebuie să nu uităm de responsabilitățile financiare pe care le avem față de noi înșine, dar și de familie. Asta înseamnă jocul responsabil.
Sursa foto: AdobeStock