Morcovul este a doua cea mai consumată legumă din lume, după cartof. Țara în care se cultivă cei mai mulți morcovi este China, urmată de Rusia, SUA, Japonia, Franța și Marea Britanie. Plini de vitamine și substanțe nutritive necesare organismului uman, morcovii și-au câștigat, pe bună dreptate, locul pe lista legumelor care nu trebuie să lipsească din alimentația noastră.
Ce culoare aveau morcovii când au apărut
Peste 5.000 de ani au trecut de când morcovii au fost cultivați pentru prima dată în Afganistan. În Europa au ajuns în antichitate, dar pe vremea aceea, morcovii nu erau considerați drept aliment. Aceștia erau folosiți pentru vindecarea mai multor afecțiuni.
De exemplu, femeile care nu puteau avea copii erau sfătuite să consume semințe de morcov. Grecii și romanii credeau că morcovii au puteri afrodisiace, iar egiptenii puneau semințe chiar și în mormintele faraonilor.
În secolul 14, această legumă a început să fie apreciată și în alimentație. Cu toate acestea, morcovii de atunci nu semănau cu ceea ce știm noi acum. Erau albi sau aveau o culoare purpurie. De asemenea, existau și morcovi negri, roșii sau verzi. Soiul portocaliu era extrem de rar.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Morcovul portocaliu, cultivat de olandezi
Clasicul morcov portocaliu a fost cultivat prima dată în Olanda, de-abia în secolul 16. Fermierii din zonă au vrut neapărat să aibă rădăcini de morcov în culoarea națională a țării, portocaliu.
Chiar dacă olandezii susțin că au cultivat morcovul portocaliu, pentru a-și cinsti țara, adevărul este cu totul altul. De fapt, soiul de morcov portocaliu creștea foarte bine în solul și în climatul Olandei, în timp ce morcovilor galbeni sau violeți nu le prindeau bine aceste condiții.
Din Olanda, morcovul portocaliu a ajuns mai întâi în Franța, apoi în Germania și după aceea în Anglia. În prezent, cel mai răspândit soi de morcov este, bineînțeles, cel portocaliu. Sunt totuși câteva țări, cum ar fi China sau Japonia, care preferă morcovii roșii.
Dintre toate legumele, morcovul are cel mai mare conținut de caroten și reprezintă o sursă bogată de vitamina A, C, D și E, dar și acid folic, potasiu și magneziu.
Spre deosebire de alte legume, morcovul își păstrează proprietățile nutritive chiar și dacă nu este consumat crud, ci gătit. Aveți însă mare grijă să nu exagerați cu aceste legume. Dacă veți mânca prea mulți morcovi, riscați să faceți carotenemie. Aceasta este o afecțiune care se manifestă prin schimbarea culorii pielii, din cauza cantității prea mari de caroten.