De ce suntem constant obosiți în timpul iernii?

Autor: Bogdan Frațilă

Foarte puțini oameni se simt cu adevărat în formă iarna. Nu e de mirare, spun medicii, deoarece la începutul sezonului rece cădem

Sursa: PixaBay

Foarte puțini oameni se simt cu adevărat în formă iarna. Nu e de mirare, spun medicii, deoarece la începutul sezonului rece cădem

Foarte puțini oameni se simt cu adevărat în formă iarna. Nu e de mirare, spun medicii, deoarece la începutul sezonului rece cădem într-un fel de "lumină de hibernare". Consecințele nu ar trebui să fie subestimate. Clipești o dată și ziua s-a terminat deja: așa ne simțim adesea în sezonul rece și întunecat. Între timp, ne simțim obosiți, epuizați și apatici. Și cu cât anul se apropie de sfârșit și vine momentul să facem un bilanț, cu atât devenim mai gânditori și mai melancolici- "winter blues" ne stăpânește.

"Aproape toată lumea este familiarizată cu ea", spune psihologul și directorul general adjunct al Deutsche Depressionshilfe, Ines Keita. Așadar, nu trebuie să ne îngrijorăm- spre deosebire de depresia de iarnă. "Depresia de iarnă este o depresie sezonieră care, spre deosebire de "winter blues", necesită tratament", explică Keita. Deși simptomele pot fi similare, acestea sunt mult mai pronunțate în cazul depresiei de iarnă și apar nu doar zilnic, ci în mod persistent.
"În cazul depresiei de iarnă, ne putem bucura în continuare de multe lucruri, cum ar fi o vizită la târgul de Crăciun." În schimb, persoanele care suferă de depresie de iarnă nu simt aproape nicio bucurie, se simt fără speranță și goale și, ca urmare, se retrag din punct de vedere social. Potrivit lui Keita, singurele diferențe între depresia de iarnă și depresia "clasică"- în afară de sezonalitate- sunt un necesar mai mare de calorii și un somn sporit.
"Acest lucru este mai degrabă atipic pentru depresie, care este de obicei însoțită de o pierdere a poftei de mâncare și de tulburări de somn".

"Lumina hibernării"

Potrivit estimărilor Deutsche Depressionshilfe, în jur de unu până la două procente dintre persoanele din Germania suferă de depresie de iarnă, care poate fi diagnosticată cu certitudine doar dacă apare în mod repetat în timpul lunilor reci și întunecate.

Cauzele depresiei de iarnă sunt complexe și nu au fost încă cercetate pe deplin. Cu toate acestea, lipsa de lumină este probabil să joace un rol semnificativ, deoarece ne dereglează ceasul nostru intern.Dieter Kunz, specialist în somn și cronometrie la Spitalul Alexianer St. Hedwig din Berlin, crede că oamenii trec într-un mod de economisire a energiei la începutul sezonului rece, adică intră într-un fel de "lumină de hibernare". "Acest lucru a fost întotdeauna așa, chiar și în cazul strămoșilor noștri, care se retrăgeau în peșterile lor pentru a economisi energie imediat ce afară era frig și întuneric."
Din acel moment, ei au trăit din rezervele lor de energie- și nimic nu s-a schimbat până în ziua de azi; și noi ne adaptăm la condițiile de lumină și temperatură prin oprirea fiziologiei noastre.

"Funcționăm în mod măsurabil diferit vara și iarna, fie că ne dăm seama sau nu", explică Kunz. Cele mai recente descoperiri sugerează că, de fapt, avem nevoie de mai mult somn în sezonul rece.

Împreună cu echipa sa de cercetători, Kunz a aflat cum se modifică somnul nostru pe parcursul unui an. Rezultatul: "Adulții din Berlin dorm în medie cu o oră mai mult iarna decât vara". Somnul profund, care este important pentru regenerare, este cu 30 de minute mai lung, dar nu toate persoanele care trec la modul de economisire a energiei începând din toamnă au suficiente rezerve pentru întreaga iarnă. "De îndată ce rezervele noastre se epuizează, ne prăbușim- și dezvoltăm o depresie de iarnă", spune Kunz. Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu se întâmplă decât în februarie sau martie. Soluția? "Preveniți-o, adică scurtați perioada de hibernare prin prelungirea verii."

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Soluția: mai multă lumină

Nu trebuie să călătoriți în sud timp de patru săptămâni pentru a vă bucura de soare și pentru a vă reîncărca rezervele de energie. Lumina zilei din belșug în toamnă este probabil alternativa mai convenabilă și mai ieftină. "De îndată ce începe ziua, ar trebui să încercați să obțineți toată lumina naturală pe care o puteți, chiar și zilele gri ajută", recomandă Kunz. Important este să continuați să priviți cerul. Dacă trebuie să vă petreceți întreaga zi la birou sau să lucrați de acasă, o lampă cu lumină naturală poate fi de ajutor. Aceasta ar trebui folosită timp de 30 până la 60 de minute pe zi, de preferat dimineața. Terapia cu lumină este, de asemenea, adesea recomandată pentru tratamentul depresiei de iarnă- de obicei ca măsură de susținere. Așa cum se întâmplă în general în cazul depresiei, poate fi prescrisă și psihoterapia și, în funcție de gravitatea simptomelor, medicamente, spune psihologul Keita. "Oricine crede că este bolnav ar trebui să caute ajutor profesional și să nu spere într-o ameliorare la primăvară. Primul punct de contact este medicul de familie." Acest lucru este important și pentru a clarifica dacă este vorba într-adevăr de depresia sezonieră, adică de depresia de iarnă, și nu de depresia "clasică", de care se întâmplă ca cei afectați să sufere toamna sau iarna.

 

Citește și: Cel mai rău moment al inflației ar putea fi trecut. O recesiune ar putea să nu fie

Citește și: România și Bulgaria salută "piatra de hotar"

Citește și: Acești români vor rămâne fără pensie începând cu 2024! Cine sunt cei afectați?