De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află ce venit vei avea în funcție de indicele de corecție

Autor: Diana Bostan

Ce indice de corecție trenbuie să ai pentru o pensie mai mare

Sursa: Pexels

Noua lege a pensiilor urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024 și mulți pensionari se întreabă cu cât se vor majora pensiile în următoarea perioadă.

Pentru mulți români, pensia reprezintă singura sursă de venit pentru asigurarea unui trai decent. Seniorii se așteaptă ca de la 1 septembrie 2024 veniturile lor să crească considerabil, în conformitate cu noua formulă de calcul a pensiilor.

Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare

Un alt aspect care va influența suma pensiei după recalculare este indicele de corecție, un factor esențial în determinarea cuantumului pensiei.

Acest indice a fost introdus prin Legea nr. 263/2010, referitoare la sistemul unitar de pensii publice, articolul 170, și se aplică tuturor persoanelor pensionate începând cu data de 1 ianuarie 2011.

Citește și: Cum poți afla online ce vechime ai acumulat pe piața muncii: Orice salariat din România poate face asta

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit o explicație detaliată privind modul în care vor fi ajustate pensiile în funcție de indicele de corecție atribuit fiecărui pensionar.

Daniel Baciu a subliniat importanța acestui factor în determinarea sumelor pe care aceștia le vor primi lunar, clarificând astfel procesul de recalculare și modalitatea în care acesta va influența veniturile pensionarilor.

"Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari.

Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional", a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Observator.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Iată evoluția indicelui de corecție:

Ce modificări presupune noua lege a pensiilor

Simona Bucura Oprescu a explicat că în noua lege a pensiilor, primul pas a fost să se dezvolte o formulă care să asigure faptul că toți cei care au contribuit la sistemul de pensii, indiferent de perioada în care au ieșit la pensie sau de legea sub care au ieșit, să primească aceeași sumă de bani pentru o muncă și o contribuție echivalente.

Citește și: Data la care vor fi livrate pensiile în luna mai: Motivul pentru care acestea vor ajunge cu întârziere

Astfel, indiferent dacă cineva a ieșit la pensie în perioada 1966-2024, având diverse perioade de cotizare și condiții diferite, obiectivul principal al reformei a fost să aducă echitate în sistemul public de pensii.

„Alt obiectiv important al noii legi a pensiilor reprezintă creșterea sustenabilă, astfel încât și românii să aibă pensii decente, mai bune, respect după o viață de muncă.

Dacă în Uniunea Europeană avem o medie de 13,6% din PIB pentru cheltuiala cu pensiile, în România, pensiile din sistemul public erau undeva la 9%. Acesta a fost și motivul pentru care am avut această bătălie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu comisia astfel încât să eliminăm 9,4 din PIB și să putem să creștem pensiile românilor”, a explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.