De ce unii oameni nu vor să apeleze la psihoterapie (şi de ce ar trebui)

Author: Lavinia Medrea

Societatea modernă a început să înţeleagă din ce în ce mai mult avantajele psihoterapiei, care este acum mult mai accesibilă decât în trecut.

Există multe persoane care doresc să consulte un specialist în domeniu, însă frica, lipsa de informare şi stigmatizarea socială sunt motive clare pentru care acestea refuza să participe la câteva şedinţe de acest fel.

Din fericire, datorită tehnologiei dezvoltate în ultimii ani, oricine poate apela în ziua de azi la un psiholog online, ceea ce reprezintă o variantă mai comodă şi uşoară pentru a începe marea schimbare, dar şi pentru a identifica sursa problemelor existente.

Cele mai populare motive pentru care oamenii nu vor să apeleze la psihoterapie

1. Stigmatizarea socială

Principalul motiv pentru care mulţi evita acest tratament este stigmatul social. În unele cercuri, există încă percepţia că apelarea la astfel de şedinţe este un semn de slăbiciune şi/sau instabilitate, considerând că vor fi etichetaţi de către familie, prieteni sau colegi de muncă că „oameni cu probleme”.

2. Vulnerabilitate

Nu este uşor ca gândurile, emoţiile şi traumele să fie expuse în faţa unui străin, lucru ce poate induce teamă de a fi judecat. Este bine de ştiut că în cadrul acestor şedinţe acest lucru nu există. Dimpotrivă, va fi creat un spaţiu în care cei care au nevoie de ajutor să se simtă înţeleşi şi acceptaţi pentru a-şi rezolva problemele.

3. Premiza că se poate rezolva fără ajutor

„Lasa că va trece / O să-mi rezolv singur problemele.” Această afirmaţie este des întâlnită şi se recomandă ca nimeni să nu treacă singur prin acest proces. Terapeuţii ajuta pacienţii să-şi folosească propriile resurse, fiind o cale excelentă pentru dezvoltarea modalităţilor de soluţionare a provocărilor.

De ce este necesar ca o persoană să apeleze la psihoterapie?

Câteva şedinţe de psihologie sau psihoterapie pot face minuni şi se pot descoperi anumite probleme care ulterior pot fi schimbate. Este bine de reţinut că acest proces trebuie realizat într-un mediu profesionist pentru că rezultatul să fie unul pe măsură şi nu unul negativ. Cele 4 motive pentru care ar trebui să fie luată în considerare psihoterapia sunt:

Claritate emoţională – Ajută la o înţelegere mai bună a emoţiilor şi a modului în care acestea influenţează comportamentul şi deciziile din viaţa de zi cu zi. Psihoterapia oferă instrumente valoroase pentru a traversa mai uşor perioadele dificile ale vieţii. Gestionarea stresului – Stresul este una dintre cele mai mari probleme ale vieţii moderne, iar gestionarea acestuia va oferi un echilibru semnificativ pentru menţinerea anxietăţii la un nivel cât mai scăzut. Autocunoaştere – Explorarea de sine pentru a atinge cea mai bună versiune a personalităţii unei persoane. Îmbunătăţirea relaţiilor – Comunicare eficientă pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu cei din jur.

Deşi există multe motive pentru care oamenii evită să apeleze la psihologi specializaţi, de multe ori temerile şi reţinerile se bazează pe percepţii greşite. Şedinţele de psihoterapie nu înseamnă că o persoană este slabă, ci mai degrabă denotă conştientizarea faptului că un ajutor extern poate îmbunătăţi multe aspecte ale vieţii. Sănătatea mentală este la fel de importantă ca cea fizică, iar atingerea echilibrului perfect este un pas necesar pentru o viaţă cât mai bună.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.