Vânătorii de munte sunt considerați cea mai puternică armă din Armata României deoarece aceștia au un mod aparte de operare, într-o zonă de relief dificilă pentru inamici.
Vânătorii de munte sunt considerați cea mai puternică armă din Armata României
Vânătorii de munte sunt considerați cea mai de temut armă, din zona lor de operare, adică zona muntoasă din România. Aceștia sunt împrăștiați pe crestele Carpaților, ceea ce reprezintă 40% din teritoriul țării noastre.
Încă din antichitate invadatorii încercau să evite zona muntoasă a țării noastre, lucru ce se întâmplă și în prezent. Primele unități ale Vânătorilor de munte au fost înființate în 1916, cu scopul de a proteja trecătorile, dar și pentru a reprezenta un atu al României în privința luptei în zona muntoasă.
Vânătorii de munte sunt considerați trupe de elită de către Armata României deoarece lupta în zonele muntoase necesită diferite tehnici specifice zonei de relief și aptitudini speciale.
Începând cu anul 2007 batalioanele de vânători de munte ale Brigăzii 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA“ a u
fost dislocate spre misiuni în afara României, în teatrul de operații din Afganistan.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ce atuuri au Vânătorii de munte
Unul din cel mai important aspect pe care batalioanele și brigăzile Vânătorilor de munte îl îndeplinesc este tactica pe care aceștia au perfecționat-o în timp, ce se bazează pe folosirea reliefului muntos în favoarea României. Aceștia pot duce la bun sfârșit lupte de ofensive sau de apărare, atât independente, cât și împreună cu alte trupe, în teren muntos, greu accesibil.
O altă tehnică pentru care Vânătorii de munte sunt cunoscuți este realizată prin acțiuni de hărțuire a inamicului, ce duc la acțiuni ofensive din zonele muntoase ale României. Aceste tehnici le vor perturba logistica acțiunilor și se vor simți nesiguri în zona respectivă.
Vânătorii de munte au parte de arme și tehnici de luptă moderne, produse de industria militară de apărare românească. Tunurile montane sunt arma lor secretă, tunul de 76 mm au ca și misiuni neutralizarea echipamentelor radio, a mitralierelor, a echipamentelor inamice protejate si neprotejate, precum si a personalului.
Turnul montan de 100 mm are caracteristici similar cu cel de 76 mm, diferența este în mărimea pe care o are, de aproximativ 1550 de kilograme.Citeste si: Ce semnificație are Ziua Armatei Române, sărbătorită pe 25 octombrie
Surse: Facebook Brigada 61 Vânători de Munte ''General Virgil Bădulescu" , forter.ro, rumaniamilitary.ro