De ce Vânătorii de munte sunt considerați cea mai puternică armă din Armata României. Primele unități au fost înființate în anul 1916

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 iul 2023, 03:40

Vânătorii de munte sunt considerați cea mai puternică armă din Armata României

Sursa: Facebook Brigada 61 Vânători de Munte ''General Virgil Bădulescu"

Acțiunile militare ce au loc în zonele montane sunt unele dintre cele mai dificile și periculoase deoarece terenul și clima nu sunt deloc prielnice, dar Vânătorii de munte sunt arma țării noastre în astfel de condiții.

Vânătorii de munte sunt considerați cea mai puternică armă din Armata României deoarece aceștia au un mod aparte de operare, într-o zonă de relief dificilă pentru inamici.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 236 de război în Ucraina: Kievul este bombardat cu zeci de drone kamikaze, în timp ce Rusia și NATO și-au început exercițiile nucleare

Vânătorii de munte sunt considerați cea mai puternică armă din Armata României

Vânătorii de munte sunt considerați cea mai de temut armă, din zona lor de operare, adică zona muntoasă din România. Aceștia sunt împrăștiați pe crestele Carpaților, ceea ce reprezintă 40% din teritoriul țării noastre.

Încă din antichitate invadatorii încercau să evite zona muntoasă a țării noastre, lucru ce se întâmplă și în prezent. Primele unități ale Vânătorilor de munte au fost înființate în 1916, cu scopul de a proteja trecătorile, dar și pentru a reprezenta un atu al României în privința luptei în zona muntoasă.

Vânătorii de munte și-au arătat devotamentul față de țara noastră în lupte din Primul Război Mondial, în campania din 1942, în Crimeea și în anul 1944 în Munții Tatra.

Vânătorii de munte sunt considerați trupe de elită de către Armata României deoarece lupta în zonele muntoase necesită diferite tehnici specifice zonei de relief și aptitudini speciale.

Începând cu anul 2007  batalioanele de vânători de munte ale Brigăzii 2 Vânători de Munte  „SARMIZEGETUSA“ a u

fost dislocate spre misiuni în afara României, în teatrul de operații din Afganistan.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Coreea de Nord a testat armamentul nuclear. Kim Jong Un a fost prezent la exerciții și a lăudat întregul proces

Ce atuuri au Vânătorii de munte

Unul din cel mai important aspect pe care batalioanele și brigăzile Vânătorilor de munte îl îndeplinesc este tactica pe care aceștia au perfecționat-o în timp, ce se bazează pe folosirea reliefului muntos în favoarea României. Aceștia pot duce la bun sfârșit lupte de ofensive sau de apărare, atât independente, cât și împreună cu alte trupe, în teren muntos, greu accesibil.

O altă tehnică pentru care Vânătorii de munte sunt cunoscuți  este realizată prin acțiuni de hărțuire a inamicului, ce duc la acțiuni ofensive din zonele muntoase ale României. Aceste tehnici le vor perturba logistica acțiunilor și se vor simți nesiguri în zona respectivă.

Vânătorii de munte au parte de arme și tehnici de luptă moderne, produse de industria militară de apărare românească. Tunurile montane sunt arma lor secretă, tunul de 76 mm au ca și misiuni neutralizarea echipamentelor radio, a mitralierelor, a echipamentelor inamice protejate si neprotejate, precum si a personalului.

Turnul montan de 100 mm are caracteristici similar cu cel de 76 mm, diferența este în mărimea pe care o are, de aproximativ 1550 de kilograme.

Citeste si: Ce semnificație are Ziua Armatei Române, sărbătorită pe 25 octombrie

Surse: Facebook Brigada 61 Vânători de Munte ''General Virgil Bădulescu"forter.ro, rumaniamilitary.ro