De ce Ziua Națională a României se sărbătorește pe data de 1 Decembrie: Cum a fost aleasă această zi cu o mare însemnătate istorică

Autor: Cristina Mocanu

De ce Ziua Națională a României se sărbătorește pe data de 1 Decembrie

Sursa: freepik

De ce Ziua Națională a României se sărbătorește pe data de 1 Decembrie: Cum a fost aleasă această zi cu o mare însemnătate istorică

Ziua Națională a României este celebrată pe data de 1 Decembrie și reprezintă una dintre cele mai importante zile din calendarul românesc. Alegerea acestei date ca sărbătoare națională este legată de un eveniment marcant din istoria României – Marea Unire din 1918. Însă procesul prin care 1 Decembrie a devenit oficial Ziua Națională a României a fost mai complex decât ar părea la prima vedere.

Ce reprezintă data de 1 Decembrie pentru români?

La data de 1 decembrie 1918, în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, s-a hotărât unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România. Acest moment a consolidat visul de secole al românilor de a trăi într-un stat național unitar.

Deși această dată avea o mare însemnătate istorică, în perioada interbelică și comunistă, Ziua Națională a României nu a fost asociată oficial cu 1 Decembrie.

Abia după Revoluția din 1989, această zi a fost proclamată sărbătoare națională, devenind un simbol al unității și independenței.

Citește și: Parada Militară de 1 Decembrie 2024: La ce oră începe defilarea militarilor români pe sub Arcul de Triumf? La bordul navelor maritime şi fluviale, va fi ridicat Marele Pavoaz

Cum a fost aleasă ziua de 1 Decembrie ca Ziua Națională a României?

Conform informațiilor furnizate de descopera.ro, după căderea regimului comunist, Parlamentul României a căutat o nouă dată pentru Ziua Națională a României care să reflecte idealurile de libertate, unitate și democrație. Propunerea inițială de a stabili data de 16 decembrie (ziua în care a început Revoluția din 1989 la Timișoara) nu a fost adoptată. În schimb, prin legea nr. 10 din 1990, data de 1 Decembrie a fost aleasă pentru a celebra Ziua Națională a României.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Această decizie a fost influențată de importanța istorică a zilei de 1 decembrie 1918, deși legea nu explică în mod explicit motivele acestei alegeri.

Istoricul Neagu Djuvara a susținut că alegerea a fost mai degrabă conjuncturală, având în vedere că doar Transilvania și Banatul s-au unit atunci cu România, restul provinciilor istorice unindu-se la alte date.

Imediat după adoptarea legii, în 1990, prima celebrare oficială a Zilei Naționale a României pe 1 Decembrie a avut loc la Alba Iulia. Evenimentul a fost încărcat de semnificații istorice, dar și de tensiuni politice.

De atunci, Ziua Națională a României a devenit un moment de reflecție și celebrare a identității naționale, fiind marcată prin parade militare, ceremonii oficiale și evenimente culturale.

Citește și: Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru luna decembrie 2024: Noaptea în care ne putem pierde norocul dacă deschidem ușa și apa se transformă în vin

Importanța simbolică a zilei de 1 Decembrie

Ziua Națională a României este mai mult decât o comemorare a trecutului; este o reafirmare a valorilor care au unit românii de-a lungul timpului. Aceasta simbolizează unitatea, independența și dorința de a construi o societate democratică, egalitară și prosperă.

Prin celebrarea zilei de 1 Decembrie, românii își amintesc de sacrificiile înaintașilor care au luptat pentru unire și își reafirmă angajamentul față de valorile naționale. Paradele militare, discursurile oficiale și evenimentele culturale organizate în această zi întăresc legăturile dintre cetățeni și îi inspiră să aprecieze libertatea și unitatea națională.

Astfel, Ziua Națională a României, sărbătorită pe 1 Decembrie, este o zi cu o semnificație deosebită, legată de idealurile naționale și de evenimentele istorice care au conturat destinul României moderne. Aceasta ne amintește nu doar de trecutul glorios al națiunii, ci și de responsabilitatea noastră de a păstra și cultiva valorile care ne unesc.