De Florii, românii își împodobesc casele cu crengi de salcie . De unde vine această tradiție

Autor: Bianca Vidoi

De Florii, românii își împodobesc casele cu crengi de salcie

Sursa: PixaBay

Duminica Floriilor are o însemnătate foarte mare pentru credincioși, reprezentând intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, acolo unde a fost întâmpinat cu ofrande.

Floriile sunt sărbătorite cu o săptămână înainte de Paște, vestind astfel Învierea Domnului. În această zi sunt sărbătorite persoanele ce poartă numele florilor, dar se și apreciază renașterea naturii.

Citește și: La mulți ani de Florii 2023: Mesaje, urări și felicitări pentru cei care poartă nume de florare

De ce se împodobește casa cu crengi de salcie de Florii

În ziua de Florii, sărbătorită la data de 9 aprilie, oamenii celebrează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, acolo unde a fost întâmpinat cu ramuri de măslin şi de finic și aclamat de mii de persoane ce ziceau în cor “Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. 

Salcia înlocuiește ramurile de măslin și finic, ce nu se găsesc în țara noastră și are o mare însemnătate pentru credincioși deoarece această plantă s-a făcut pod peste un rău, astfel încât Sfânta Fecioară Maria să își poată continua drumul, potrivit

unei legende. Pentru a își arăta recunoștința, Fecioara Maria a dăruit sfințenie salciei. 

În această bine este bine ca credincioșii să se împărtășească și să stea până la sfârșitul sfintei slujbe pentru a primi crenguțele de salcie sfințite, împărțite de preoți. Acestea crengi trebuiesc duse acasă, acolo unde se vor așeza lângă icoanele existente în casă pentru a aduce puteri tămăduitoare. Unele persoane pun crenguțele de salcie la ușa de la intrare, să le protejeze locuința, sau le pun lângă pomii fructiferi pentru a rodi mai mult anul acesta.

Aceste ramuri nu trebuiesc aruncate din casă până nu sunt aduse altele cu care să se înlocuiască. Acestea ar trebui să rămână în casă pe tot parcursul anului şi se spune că feresc gospodăria de trăsnete, de furtună şi de grindină, de vremea rea. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Floriile 2023: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Duminica Floriilor. Aduce noroc și sănătate

Rugăciune de spus de Duminica Floriilor

La data de 9 aprilie, oamenii sărbătoresc Floriile. În această zi sfântă, credincioșii pot rosti cea mai puternică rugăciune, iar dacă aceasta este spusă la primele ore ale dimineții, aceasta aduce noroc şi bunăstare. 

“Domnului să ne rugăm,

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Surse: antena3.ro, ziarulunirea.ro