De la 1 ianuarie 2023, bacșișul se va regăsi pe nota de plată. Klaus Iohannis a promulgat legea

Author: Andreea Buinoschi

De la 1 ianuarie 2023, bacșișul se va regăsi pe nota de plată. Klaus Iohannis a promulgat legea

Sursa: pexels

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care devine obligatoriu ca bacșișul să fie trecut pe nota de plată. Proiectul a fost inițiat în urmă cu patru ani.

Klaus Iohannis a promulgat legea care obligă ca bacșișul să fie trecut pe nota de plată. Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanțe, este cel care a venit cu această propunere în anul 2019.

Klaus Iohannis a promulgat legea care obligă ca bacșișul să fie trecut pe nota de plată

Astăzi, 23 decembrie, Klaus Iohannis a semnat decretul în ceea ce privește promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28/1999 în ceea ce privește obligația operatorilor economici de a folosi aparate de marcat electronice fiscale.

Cu alte cuvinte, acest lucru se referă la definirea bacșișului, pentru ca acesta să fie trecut pe bonul fiscal.

Pe data de 13 decembrie, cu 189 de voturi, Camera Deputaților a aprobat această lege, fiind înregistrate 34 de voturi „pentru” și 49 de voturi pentru abținere.

Bacșișul va fi definit ca orice sumă de bani care este oferită de bună voie de către client, pe lângă contravaloarea bunurilor care sunt livrate sau a serviciilor care au fost prestate de către operatorii economici.

Citește și: Guvernul majorează cu 50% salariile pentru o categorie de români. Cine va beneficia de bani mai mulți

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

De asemenea, potrivit unui amendament, în prealabil emiterii bonului fiscal, va fi prevăzută o rubrică destinată alegerii valorii bacșișului, care va fi între 0% și 15%.

De la 1 ianuarie 2023, bacșișul se va regăsi pe nota de plată. Klaus Iohannis a promulgat legea
[Sursa: pexels]

Bacșișul urmează să fie impozitat cu 10%

„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută.

Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată.

Citește și: I-a schimbat viata un gest! A primit un bacsis de peste 60.000 de dolari pentru ca a refuzat sa serveasca o femeie fara masca!

În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibilă în limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.

 

Taguri: