Compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților nu va mai avea loc începând cu data de 1 ianuarie 2023, a anunțat Nicolae Ciucă, în urma discuțiilor purtate în Guvern.
Guvernul nu mai acordă compensarea cu 50 de bani a carburanților de la 1 ianuarie 2023
Deoarece prețurile la carburanți au început să scadă în ultima perioadă, coaliția de Guvernare a decis să nu mai ofere compensarea cu 50 de bani pentru fiecare litru de motorină sau de benzină alimentat.
Cu toate acestea, Nicolae Ciucă a declarat că măsura a fost una eficientă, dar care, chiar dacă va fi scoasă, se va reaplica, dacă prețurile la carburanți vor începe, din nou, să crească.
„Trebuie să anunțăm că, începând cu 1 ianuarie, ea nu va mai funcționa. În schimb, este doar o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca, în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare la nivelul cetățenilor, să o aplicăm din nou.
Dacă, inițial, măsura nu părea una care să producă efecte, putem să constatăm că a fost o măsură bună, prețul la carburant ajungând la cel de dinaintea aplicării măsurii”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Uniunea Europeană pregătește o nouă taxă pentru combustibilii fosili
Conform Politico, în viitorul apropiat, Uniunea Europeană va introduce o taxă pe combustibilii fosili ce sunt utilizați pentru alimentarea vehiculelor, dar și pentru încălzire. Cu toate acestea, Uniunea Europeană încearcă să se asigure că aceste noi reglementări nu vor duce la o nouă scumpire a carburanților.
Această măsură are rolul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cantitatea cea mai mare fiind rezultată în urma încălzirii și în urma transportului rutier.
Mai mult decât atât, potrivit estimărilor făcute de către Parlamentul European, până în anul 2023, prețurile la carburant vor crește cu cel mult 10 eurocenți pentru fiecare litru de combustibil, dar ar urma să îi îndrepte pe oameni către izolarea caselor, către utilizarea transportului în comun, dar și către achiziționarea mașinilor electrice.
Deși temerile s-au îndreptat către persoanele cu o situația financiară nu tocmai bună, Frans Timmermans, comisarul european responsabil de Pactul Verde, a declarat că „oamenii nevoiați nu vot avea de suferit din cauza asta”.
Citește și: O monedă nu va mai fi folosită începând cu 14 ianuarie 2023. Decizia este oficială
„Riscul pe care îl înfruntăm este că fiecare stat membru va face propriile sale alegeri despre cum să distribuie aceste fonduri și probabil că unele dintre persoanele vulnerabile vor fi lăsate în urmă”, a
transmis, în schimb, Sabrina Iannazzone, ofițer de politici la Rețeaua Europeană împotriva Sărăciei.