De la ce a pornit, de fapt, incendiul din Constanța în care o femeie a murit? Detaliile intervenției

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 21 iul 2022, 20:45
Tragedia de la Constanţa, salvatorii au devenit spectatori.

O femeie a murit, ieri, în Constanța, după ce a încercat să-și salveze singură viața.

O femeie în vârstă de 64 de ani a murit după ce a căzut de la etajul 6, dat fiind incendiul care a cuprins apartamentul în care locuia. Incidentul s-a petrecut sub ochii mai multor echipaje de pompieri care doar priveau.

Citeste si: Accident devastator în intrarea în Slatina! Cine e șoferul care ar fi ars de viu

Filmul tragediei din Constanţa

Marți, 16 februarie, o tragedie cumplită a șocat orașul Constanța. Un incendiu izbucnit într-un apartament situat la etajul 6 al unui bloc cu 7 nivele situat pe strada Mamaia avea să se încheie tragic pentru o femeie de 64 de ani.

Din primele informații, reiese că focul ar fi pornit de la o lumânare. Femeia și-a pierdut fiul în urmă cu doar o lună, astfel a aprins o lumânare în memoria lui.

Însă, din păcate, femeia a lăsat nesupravegheată lumânarea, iar de aici a pornit incendiul cu deznodământul tragic cunoscut deja de toată lumea.

Femeia de 64 de ani a fost captivă în propria casă înconjurată din toate părţile de flăcări. Disperată, aceasta a apelat la o soluţie extremă. A ieșit pe geam, unde a stat atârnată preț de câteva secunde la etajul 6. Câțiva pompieri au privit-o de jos, pentru că nu au știut cum să reacționeze.

Nu au avut scară şi nici saltea ca să o salveze. În câteva clipe, femeia s-a desprins de balcon şi a căzut în gol 15 metri. 

Citeste si: Al 17-lea deces după incendiul de la Matei Balş! Victima a fost o femeie de 80 de ani

„A luat foc de la o lumânare; o doamnă care făcea un parastas la un copil care s-a spânzurat în ianuarie şi a ţinut o lumânare aprinsă, n-a supravegheat-o”, spune un martor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Femeia a reuşit iniţial să se salveze din incendiu împreună cu soţul ei. S-a întors în ultima clipă în casă pentru a recupera laptopul.

În el avea amintiri şi fotografii de la fiul ei.

„Dânsa am impresia că s-a întors după cum spunea soţul să ia un laptop şi n-a mai putut să iasă”, spune un vecin.

Iată cum a prezentat IGSU, în primă fază, ordinea cronologică a intervenției de marți:

  • Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanța la ora 09.14
  • La ora 09.15 au fost alertate simultan următoarele echipaje: 1 ambulanță SMURD tip B2, 2 autospeciale de stingere și 1 autoscară.
  • Ambulanța SMURD tip B2 și cele 2 autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detașamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș, care se află la aproximativ 2 km față de locul producerii incendiului.

Citeste si: Un nou incident într-un spital din Capitală! Pacienţii de la terapie intensivă, evacuaţi

  • Primul echipaj care a ajuns la locul intervenției a fost ambulanța SMURD tip B2, la ora 09.21.
  • Având în vedere că la Detașamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas.
  • Autoscara a ajuns la locul intervenției la ora 09.27, distanța parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25.
  • Forțele aflate la locul intervenției în momentul sosirii autoscării erau 2 autospeciale de stingere, 1 ambulanță SMURD tip B, precum și 2 ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță.

Martori muţi la o tragedie

Soţul femeii a privit neputincios intervenţia:" Ei stăteau jos când a căzut. ei erau jos. O saltea...nimic. Dacă aşa sunt antrenaţi şi nu pot să fie mai rapizi, asta e", spune soţul femeii căzute.

Şefii ISU Dobrogea au decis să țină autoscara într-o staţie mai apropiată de autostradă, decât de centrul orașului. Şi asta deşi lângă detașamentul respectiv nu este niciun bloc cu mai mult de 4 etaje.

„O saltea era obligatorie. Ei nici nu au întins scara, nu ştiau unde e scara. Autoscara nu a fost niciodată. Uitaţi-vă la mine. Niciodată nu a fost autoscara. Montată”.

Citeste si: Cum a izbucnit incendiul de la Neamț? Șeful ATI a spus ce s-a întâmplat: "S-a propagat cu o viteză incredibilă!"

Autoscara era singura șansă a femeii, mai ales că în județul Constanța nu există nicio saltea pentru a-i salva pe cei aflaţi la înălţime. Şi pentru asta există o explicaţie oficială:

Anca Chiriţă, purtător cuvânt ISU Dobrogea: „Nu mai există saltea la nivelul judeţului Constanţa. Pentru utilitatea unei asemenea saltele, persoana care o utilizează, care urmează să facă acest gest trebuie să fie sfătuită cum să se arunce doarece există pericolul de accidentare în astfel de cazuri, uitilitatea ar fi fost zero”.

Zece oameni au fost evacuați din calea flăcărilor. Mai multe apartamente au fost distruse de foc, potrivit Observatornews.ro.