Auzim aproape pretutindeni că cel mai bine este ca copilul tău să înceapă studiul limbilor străine la o vârstă cât mai fragedă. Atât de mulți părinți ambițioși iau în considerare această recomandare și încearcă să le ofere celor mici o cantitate mare de cunoștințe într-un timp scurt, dorind să-și transforme copiii în atoateștiutori. Acest lucru este valabil și pentru diferite școli, licee, gimnazii, unde încercarea de a face pe plac părinților începe mai degrabă procesul de transformare a copilului într-o enciclopedie.
Dacă decizi că copilul tău va învăța o limbă străină, probabil că aceasta va fi engleza, deoarece este cea mai populară limbă străină pe care ar trebui să o învățăm. Dar la ce vârstă este indicat ca un copil să învețe limba engleză?
Unii părinți tind să creadă că cei mici ar trebui să învețe limba engleză încă din fragedă copilărie, deoarece în acest moment copiii înțeleg și percep cu ușurință orice informație.
Alți părinți cred că copiii lor înșiși trebuie să decidă ce limbă să învețe și în ce scop și abia atunci să decidă înscrierea lor la cursuri. Alții cred, în general, că cel mai important lucru este ca cei mici să folosească o limbă străină în viitor, iar la ce vârstă să înceapă este ultimul lucru la care se gândesc. Partea bună este că astăzi există multe școli particulare care oferă cursuri de engleza pentru copii si adolescenti.
Unde este adevărul? O să vedem în cele ce urmează!
Da, copilul, este, la o vârstă fragedă, exact ca un burete, absoarbe cu ușurință toate informațiile noi - aici suntem de acord cu prima afirmație. La urma urmei, copiii învață să pronunțe sunetele vorbirii non-native mai repede și suntem adesea surprinși de abilitățile lor de a-și aminti cuvinte și expresii, la care adulții pot doar visa. Acestea sunt avantajele pe care copiii le au dacă vor începe studiul limbilor de la o vârstă fragedă.
Este ușor să înveți să vorbești o limbă străină, atât acasă, cât și în mediul lingvistic potrivit. Dar nu trebuie să uităm că abilitățile lingvistice, că orice cunoaștere, se păstrează atâta timp cât sunt folosite, atâta timp cât sunt necesare. Prin urmare, dacă ai început să înveți o limba străină din copilărie, este necesar să folosești și să susții în mod activ cunoștințele pe care le-ai dobândit. În caz contrar, dacă vreodată situația o va cere, vei descoperi că copilul tău își va aminti doar expresiile cele mai primitive.
Există, de asemenea, credința puternică că este imposibil că un copil să învețe limba engleză într-un timp scurt. De aceea zelul părinților este ca cei mici să înceapă să învețe limbi străine cât mai devreme. Părinților le este greu să-și imagineze că există metode moderne și mai eficiente de predare care îți permit să stăpânești dezvoltarea unei limbi străine în doar zece până la unsprezece luni.
Cu toate acestea, astfel de metode intensive sunt destul de acceptabile. Și se aplică, atunci când o persoană face o alegere bine informată în necesitatea de a învăța limba, după ce s-a hotărât asupra celei mai interesante limbi și poate mai promițătoare sau mai practice. Chiar dacă copilul însuși nu s-a hotărât asupra alegerii sale, nu te grăbi să-l înscrii la o școală de limbi străine sau la un curs de engleză. Ar trebui să te gândești la câteva lecții de probă, să vezi dacă îi place sau dacă se descurcă. Unii copii pot să nu aibă nicio înclinație spre așa ceva și este perfect normal la vârste mici.
Toată lumea știe că în școală părinții nu trebuie să plătească bani pentru a-și preda copiii, spre deosebire de cursurile de limbi străine plătite. Deci asta este poate soluția cea mai bună. Dar reușim întotdeauna să obținem ceea ce ne dorim, ceea ce vrem să realizăm, în materie de calitate și timp? Experiența ne spune că nu întotdeauna. Cu toate acestea, dacă ai o viziune clară asupra scopului final - că cel mic să poată comunica într-o limbă străină, atât în limba maternă, cât și dorința de a putea conversa într-o limbă străină, poți accelera procesul de învățare și îl poți face mai eficient cu ajutorul cursurilor private.
Același lucru se poate spune despre ultima situație, adică că vârsta nu contează. Dacă crezi că învățarea limbii engleze va dura cel puțin șase ani, și chiar mai bine, nu contează la ce vârstă copilul tău va începe să învețe limba străină. Poate învăța să vorbească în engleză, să scrie, să citească și să înțeleaga vorbirea într-un an, dacă începe să studieze la cursuri. Oamenii petrec adesea mai mult de zece ani învățând limba engleză la școală. În același timp, reiese că, dacă pare imposibil să înveți o limbă străină la școală, acest lucru se poate vedea clar de la primele cursuri de limbi străine. Atunci îți poți da seama că este necesar să participe la cursuri într-o școală privată pentru a aprofunda această limbă străină.
Acum, înainte de a-ți pune întrebarea “și totuși, la ce vârstă poți duce un copil la un curs de limba engleză?”, trebuie să te gândești de ce trebuie să învețe limba și de ce este necesar? Gândește-te când ar apărea o astfel de nevoie, la ce vârstă? Poate că, dacă nu are șase sau zece ani, nu merită să-i oferi copilului tău propriul mod de a începe să învețe limbi străine. Acum există metode intensive suficient de eficiente, datorită cărora timpul pentru învățarea limbilor se reduce la un an, iar lecțiile se transformă într-un proces fascinant și nu într-o muncă grea în clasă. Astfel de activități pot schimba atitudinile față de învățare și pot oferi o viziune mai clară asupra viitorului. Chiar și la vârsta adolescenței poate să învețe limba engleză de la zero. Dacă copilul înțelege că limba engleză este limba pe care dorește să o vorbească, atunci îl poți înscrie la cursuri.