Pentru ca tot sarbatorim Centenarul Marii Uniri in acest an si este bine stiut faptul ca romanii sunt un exemplu de intelepciune, ingeniozitate si originalitate, ne-am gandit sa ne concentram atentia astazi asupra lucrutilor inedite, frumoase si geniale care ne-au facut celebri in intreaga lume.
Haideti sa vedem cateva dintre principalele recorduri ale romanilor inscrise in Guiness World Records.
- Cel mai lung poem de dragoste: „Luceafarul” lui Mihai Eminescu, cu cele 98 de strofe ale sale.
- Cei mai multi participanti la o hora traditionala: 13.828 de olteni din orasul Slatina au intins cea mai mare hora cu ocazia sarbatorii nationale a Unirii si totodata zilele municipiului.
- Cea mai tanara interpreta de succes: Cleopatra Stratan a obtinut acest titlu in 2008 datorita realizarilor sale unice: cea mai tanara interpreta care a inregistrat un album; cea mai tanara interpreta intr-un concert live (avea 3 ani cand a sustinut un concert de 2 ore); cea mai bine platita tanara artista; cel mai tanar interpret care a primit trei premii MTV; cea mai tanara interpreta care a inregistrat un hit national (piesa situata pe locul 1 in topurile nationale).
- Cea mai mare imbratisare: a avut loc in 2009, la Alba-Iulia, si au participat 9.758 de persoane. La imbratisare a participat si seful statului, Traian Basescu.
- Cea mai mare prajitura de comemorare: este vorba despre o coliva preparata in 2008 care cantarea 5 tone si avea peste 50 de metri patrati. Coliva a fost preparata intr-o unitate militara din Brasov, iar la realizarea ei realizarea ei au lucrat timp de 24 de ore 10 bucatari militari. Coliva a fost facute pentru comemorarea tuturor sfintilor si a fost impartita credinciosilor veniti la moastele Sfantului Andrei.
- Cel mai mare gulas: a fost preparat in 2007 de opt bucatari bihoreni si servit locuitorilor din orasul Salonta. Gulasul a cantarit 7,3 tone.
- Cel mai greu tort cu frisca si fructe din lume: a fost preparat in decembrie 2008, in Bucuresti, si cantarea 281 kg. A fost servit bucurestenilor din parte Primariei Capitalei si a unui producator de lactate.
- Cel mai lung carnat afumat din lume: a fost realizat in decembrie 2008 si a masurat 392 de metri. Carnatul a fost de tip cabanos si a fost impartit bucurestenilor care au asistat la omologarea recordului.
- Cel mai lung lant de prezervative: a fost realizat in 28 octombrie 2007 de catre 1.683 de participanti care au legat impreuna 25.773 de prezervative construind un lant ce masoara 3.269,46 metri. Prin aceasta actiune organizatorii au dorit sa traga un semnal de alarma asupra pericolului HIV/SIDA in randul tinerilor romani. Lantul a fost inceput la ora 12 de catre Loredana Groza.
- Cei mai multi oameni care danseaza simultan pe aceeasi piesa: a fost stabilit in 2007 de catre 2600 tirgovisteni care au dansat simultan timp de 6 minute pe melodia „Follow the lider” (The Soca Boys). Majoritatea dansatorilor au fost elevi ai scolilor din Tirgoviste.
- Cel mai de succes antrenor din lume: a fost desemnat in 2007 Octavian Belu, fostul antrenor al echipei nationale de gimnastica a Romaniei. Octavian Belu are in palmares 16 medalii olimpice de aur si un total de 279 de medalii la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene si Jocurile Olimpice.
- Cea mai de succes antrenoare din lume: a fost desemnata in 2008 Mariana Bitang, fosta antrenoare a echipei nationale de gimnastica a Romaniei, care detine un palmares de 19 medalii olimpice si alte 152 medalii cucerite la Campionatele Mondiale si Europene de gimnastica.
- Cea mai mare icoana pictata pe sticla: record detinut din 2004 de catre Aurelia Bobocel care a pictat o icoana pe sticla incalzita reprezentand „Cina cea de taina”. Pictura are 2 metri lungime si 1,08 metri inaltime, iar sticla are 5 centimetri grosime.
- Cel mai inalt ou din lume: cel mai inalt ou din lume a fost realizat in 2009. Oul are 7,25 metri inaltime, un diametru de 4,6 metri si o greutate de 1.800 de kilograme si a fost sfintit la Suceava de catre un sobor de preoti.
- Cele mai multe penalty-uri consecutive aparate: record detinut de fostul portar al Stelei, Helmuth Duckadam. In 1986, in finala Cupei Campionilor Europeni, disputata impotriva Barcelonei, Duckadam a aparat toate cele patru penalty-uri, iar Steaua a castigat trofeul.
- Cel mai lung meci de baschet din lume: a avut loc in perioada 2-5 august 2007 si a fost jucat de catre sibieni timp de 80 de ore. Meciul a inceput joi, 2 august la ora 11:00, si s-a terminat duminica, 5 august, ora 19:00. Nici un jucator nu a avut voie sa paraseasca terenul, ei putand lua o pauza de 15 minute la fiecare 180 minute jucate. In timpul meciului s-au marcat 10.043 de puncte.
- Cea mai tanara persoana care a sarit de la 4.000 de metri cu parasuta, in tandem: saritura a avut loc in 2006 si a fost realizata de catre o tanara sibianca de doar 9 ani. Palatul Parlamentului detine trei recorduri: cea mai mare, cea mai scumpa si cea mai grea cladire administrativa din lume. Palatul proiectat de arhitectul Anca Petrescu, cu o suprafata de 330.000 de metri patrati, este cea mai mare cladire administrativa, pentru uz civil din lume. Este construit din 700 tone metrice de otel si bronz, un milion metri cubi de marmura, 3,5 tone metrice de sticla, si 900.000 metri cubi de lemn. Palatul a fost construit in intregime din materiale romanesti scumpe si de buna calitate. Este si cea mai scumpa cladire administrativa din lume, estimata in 2006 la aproximativ 4 miliarde de dolari.
- Cea mai lunga trena a unei rochii de mireasa: recordul este de 1.579 metri si a fost stabilit in 2009 la E-Mariage Fest. Rochia cantareste aproape 300 kilograme.
- Cele mai multe agrafe de birou lipite de fata: record stabilit in 2007 de bucuresteanul Aurel Raileanu (40 de ani). Acesta a reusit, datorita abilitatilor sale magnetice, sa tina pe fata 61 agrafe de birou timp de 5 secunde.
- Cea mai mare pictura din lume: record aparut in editia din 2008 a Cartii Recordurilor si realizat de catre tinerii pictori de la liceul Nicolae Tonitza din Bucuresti. Panza are 3,6 kilometri si a fost pictata de 800 de elevi. Tema aleasa de elevi a fost o gradina cu flori.
- Cea mai mare halba de bere: record din 2009 pentru o halba fabricata in Timisoara. Halba are o capacitate de 11.000 litri, o greutate de 2,5 tone, 6 metri inaltime si e facuta din otel inoxidabil.
- Cea mai lunga scrisoare adresata lui Mos Craciun: a fost scrisa de elevii brasoveni in decembrie 2008 pe o rola de hartie masurand 413,8 metri lungime si 37 metri latime. 2110 elevi cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani si-au asternut pe hartie cererile catre Mos Craciun.
- Cei mai multi Mosi Craciun care daruiesc: au participat 3.939 de mosi care au daruit dulciuri timp de 30 de minute, in Bucuresti, in data de 21 decembrie 2008. Saritura cu parasuta de la cea mai mare inaltime a unei femei insarcinata si operata de inima: femeia a sarit de la 1.100 de metri, iar recordul a fost omologat in 2007.
- Cea mai lunga cununa de ceapa impletita: cununa avea o lungime de 4.518 metri si a fost realizata de catre satenii din comuna salajeana Pericei. 400 de sateni au lucrat la ea timp de 5 zile si au impletit aproximativ 45.000 de cepe, cu o greutate totala de 40 de tone. C
- ele mai multe portrete robot prin telefon: record obtinut in 2004 de Gogu Neagoe pentru ca a realizat 128 de caricaturi,portrete prin telefon, numai pe baza unei scurte convorbiri telefonice cu subiectul pe viu .de ziua Romaniei, Pe1 decembrie 2007 a intrat din nou in Cartea Recordurilor dupa ce a creat o pelicula de film cinematografic de 2000 de metri pe care sunt desenate peste 1.300.000 de caricaturi cu personalitati din Romania sau din strainatate. Gogu Neagoe este membru al Asociatiei Caricaturistilor Profesionisti din Romania din 2006, iar din anul 2008 este membru al Asociatiei Internationale de Arte Plastice UNESCO din Germania. A participat la numeroase festivaluri nationale si internationale de pictura si caricatura, iar lucrarile sale se afla in colectii particulare din Romania si din strainatate.
- Cel mai mare graffiti din lume: desenul are 550 de metri si a fost realizat, in 2007, de 570 de persoane, printre care si vedete din Romania. Presedintele care a raspuns cel mai rapid unei solicitari din partea unui cetatean: in aprilie 2008 presedintele Traian Basescu a raspuns in mai putin de doua ore unei solicitari pentru acordarea medaliei „Steaua Romaniei” profesorului Liviu Librescu, ucis in atacul de la Universitatea Virginia Tech.
- Guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei banci centrale: Mugur Isarescu a obtinut acest record in 2009. In varsta de 60 de ani, Isarescu a coordonat politicile economice ale Romaniei din ultimii 19 ani.
- Cea mai mai batrana mama din lume. La 16 ianuarie 2005, ea a adus -o pe lume pe Eliza Maria Bogdana Iliescu si a intrat in „Cartea Recordurilor“ cu titlul de cea mai batrana mama.Adriana Iliescu (n. 31 mai 1938, Craiova) este un fost profesor universitar de literatura romana si autoare de povesti pentru copii.
Sportivi romani si arta din Romania care au intrat in faimoasa enciclopedie:
- Iolanda Balas – a ramas neinvinsa timp de 10 ani la saritura in inaltime, timp in care a obtinut 142 de victorii consecutive.
- Mihaela Melinte – cea mai lunga aruncare a ciocanului.
- Lia Manoliu – longevitate olimpica.
- Gogu Neagoe Pe1 decembrie 2007 a intrat din nou in Cartea Recordurilor dupa ce a creat o pelicula de film cinematografic de 2000 de metri pe care sunt desenate peste 1.300.000 de caricaturi cu personalitati din Romania sau din strainatate.
- Ghita Muresan – cel mai inalt jucator din NBA; Helmuth Duckadam – a aparat consecutiv patru penalty-uri in finala Cupei Campionilor Europeni din 1986.
- Constantina Dita – cea mai in varsta campioana olimpica de maraton din istorie. La Jocurile Olimpice de Vara din 2008 a castigat proba de maraton la varsta de 38 de ani. Antrenorul ei, Valeriu Tomescu, avea doar 32 de ani si detine recordul pentru cel mai tanar antrenor al unei campioane olimpice de maraton.
- Nadia Comaneci – cele mai multe note de 10 obtinute la o singura editie a Jocurilor Olimpice. Este vorba de cele 7 note de 10 obtinute in 1976, la Montreal. Inainte de 1976 nimeni nu obtinuse nota 10 la un eveniment olimpic. In plus, ziua de 18 iulie (18 iulie 1976 este ziua in care Nadia a obtinut, la 14 ani, primul punctaj de 10 din istoria Jocurilor Olimpice) a fost declarata „Ziua Recordurilor Mondiale”.