Deocamdata, se poate inscrie la o postliceala privata. Si, daca in sesiunile urmatoare trece cumva examenul maturitatii, isi ajunge si colegii mai sârguinciosi din urma. Unele universitati particulare il promoveaza direct in anul doi de facultate.
Cat de legala este aceasta gaselnita aducatoare de profit, ne spune ministrul Educatiei! Un reprezentant al unei asfel de scoli postliceale, afiliate unei universitati particulare, ne spune ca elevii care reusesc sa termine cu bine un an si jumatate de cursuri, vor ajunge direct studenti, atentie, in anul doi de facultate.
Cine mai spera ca elevii devin mai constiinciosi daca au la indemana varianta mai usoara si mai ieftina de a ajunge la facultate?
Ministrul invatamantului sustine ca nu exista nicio lege care sa permita transferarea creditelor din invatamantul postliceal in cel universitar.
Chiar daca legea e aprobata in urma cu trei ani, e valabila si e respectata cu sfintenie de universitatile care vor sa-i transforme pe tinerii absolventi de postliceala, in studenti cu acte in regula. Si citeaza articolul 44, aliniatul 10: „ Creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamântul postliceal pot fi recunoscute pentru absolventii cu diploma de bacalaureat de catre universitati, in baza deciziilor senatului universitar, ca unitati de credite de studii transferabile pentru nivelul licenta”.
Practic, promisiunile universitatilor sunt legale in conditiile in care nu exista o metodologie de aplicare a legii.
Oricum, nu ar fi prima data. La fel s-a intamplat si cu metodologia- cadru de organizare si functionare a consiliului de administratie din unitatile de invatamant preuniversitar. Legea a fost data in 2011, iar regulile sunt inca in stadiu de proiect, dupa cum recunosc insisi reprezentantii Ministerului Educatiei.
Nu este greu pentru o universitate particulara, care si-a deschis o posticeala sa-i transfere pe absolventi direct la facultate. Locuri exista berechet si evidentele arata ca legea o permite.
Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii
Dupa ce ministerul a publicat in Monitorul Oficial documentul care le da unde verde universitatilor de stat si particulare sa-si deschida propriile colegii, ofertele au inceput sa curga!
Anunturile scrise cu rosu ii atrag pe elevi, care oricum mai au mult de asteptat pana la urmatoarea sesiune de
Pana la urma, care sa fie motivul acestui ordin al ministrului Educatiei? Sa aiba oare legatura cu faptul ca promovabilitatea la Bacalaureat e tot mai mica, iar numarul studentilor scade de la an la an direct proportional cu veniturile univeristatilor?
„Presiunea sociala este foarte puternica. Exista foarte multi tineri care nu au absolvit, nu au promovat examenul de Bacalaureat. Ce facem cu ei?!Si, atunci, in loc sa construim proiecte serioase de dezvoltare profesionala, de invatamant profesional serios si consistent, putem sa gasim solutii de genul acesta!”, explica un profesor.
Sunt si universitati cu prestigiu care nici nu vor sa auda de asemenea colegii. Ce se va intampla in continuare, timpul va decide.
Tot cu timpul vom afla si daca guvernantii vor aproba o a treia sesiune de Bacalaureat, pentru tinerii... intarziati.
Oare anul viitor vom vedea absolventi de postliceale inscrisi direct in al doilea an de facultate?