De miercuri, 2 februarie, angajatorii pot oferi abonamente la sală angajaților

Author: Cristina Mocanu

Angajatorii pot oferi salariaților, începând de miercuri, 1 februarie, abonamente la sala de fitness.

Sursa: https://www.pexels.com/

Din februarie 2023, angajatorii care le vor plăti abonamente pentru sală angajaților vor avea dreptul la o scutire limitată de taxe salariale.

Începând cu data de 2 februarie 2023, angajatorii care le vor plăti abonamente pentru sală angajaților vor avea dreptul la o scutire limitată de taxe salariale.

Angajatorii pot oferi salariaților, începând de miercuri, 1 februarie, abonamente la sala de fitness

Angajatorii pot oferi salariaților, începând de miercuri, 1 februarie, abonamente la sala de fitness, sume care nu vor fi taxate (este vorba despre Legea 34/2023). Acestea intră în plafonul de deduceri de 33%, dar în limita a 400 euro.

Astfel că, dacă cineva este plătit cu salariul minim brut, adică 3.000 de lei, 33% reprezintă 990 de lei. Angajatorul poate oferi facilitatea în limita a 990 de lei/lună.

Potrivit legii Legii 34/2023, dacă angajatorul va acorda beneficiul într-o limită anuală de 400 de euro de persoană   (echivalent în lei), pentru abonamentele angajaților la sala de sport, ar urma să fie scutiți de plata taxelor salariale către stat.

Noua lege va intra în vigoare începând cu veniturile pe luna februarie 2023.

Citește și: Un tip de activitate fizică protejează creierul mai mult decât altele!

Mai exact „contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană”.

Codurile CAEN vizate sunt pentru activități ale bazelor sportive (9311), activități ale cluburilor sportive (9312) și activități ale centrelor de fitness (9313).

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Pentru acest beneficiu, nu se vor datora la stat taxe salariale, dacă angajatorul se încadrează în limita amintită. Mai exact, nici impozit pe venit (care are o cotă de 10%), nici CAS (care are o cotă de 25%), CASS (care are o cotă de 10%) și CAM (care are o cotă de 2,25%).

Cheltuiala cu abonamentele la sală este deductibilă

Din februarie 2023, angajatorii care le vor plăti abonamente pentru sală angajaților vor avea dreptul la o scutire limitată de taxe salariale.
[Sursa: https://www.pexels.com/]

Beneficiul urmează să fie introdus la alineatul 4^1 al articolului 76 din Codul fiscal, acolo unde sunt menționate unele venituri salariale pentru care nu se datorează impozit pe venit. În același timp, beneficiul va fi introdus la articolul 142, unde sunt menționate sumele neincluse în baza lunară de calcul a CAS, ceea ce înseamnă că, automat, sumele nu vor fi incluse nici în baza de calcul a CASS, nici în baza de calcul a CAM. De menționat este, însă, că acest beneficiu va figura în lista celor pentru care se aplică și un plafon lunar total de 33% din salariul de bază.

De asemenea, în cazul persoanelor fizice care obțin venituri independente (sistem real), va fi considerată cheltuială deductibilă limitat contravaloarea abonamentelor de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie (sunt vizate aceleași trei coduri CAEN). Doar dacă abonamentele sunt plătite în scopul personal al contribuabilului, însă tot în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an pe persoană. Pentru activitățile independente, persoanele pot aplica beneficiul chiar din 15 ianuarie 2023.

Citește și: Top 3: Cele mai bune trackere de fitness 2023!

Cheltuiala cu abonamentele la sală este deductibilă și la stabilirea venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Inițiativa legislativă a fost propusă de un parlamentar de la PSD, Alfred Simonis, și mai mulți parlamentari USR, printre care Claudiu Năsui, Dan Barna, Anca Dragu.

Sursă: hotnews.ro 

 

Taguri: