De unde să achiziționați cele mai bune incarcatoare solare online?

Author: Raluca Vitu

Folosirea de surse de energie alternativă și ecologică îi preocupă tot mai mult pe cei care vor să-și eficientizeze costurile de întreținere.

În condițiile în care prețurile la energia oferită de rețelele publice cresc constant alarmant, obținerea independenței energetice poate fi o soluție foarte inteligentă pe termen mediu și lung. Chiar dacă costurile pentru a monta panouri solare pot fi destul de mari, datorită rentabilității și durabilității, investiția merită tot efortul.

Panourile fotovoltaice ne pot asigura energia electrică de care avem nevoie atât în sezonul rece, cât și în sezonul cald. Ele aduc un aport de energie considerabil atât pentru a beneficia de încălzirea apei, cât și pentru a asigura căldura necesară pe timpul iernii. Performanțele acestor sisteme sunt din ce în ce mai bune și garantează  diminuarea semnificativă a costurilor pentru întreținerea unei proprietăți. Însă pentru a fi cât mai eficiente, ele au nevoie și de un controler sau de un încărcăt solar adecvat. Astfel de controlere sunt disponibile în magazinul Fdsenergy.ro, unde  puteți achiziționa cele mai bune incarcatoare solare online.

Pentru a alege cele mai bune soluții este nevoie de o serie de detalii tehnice pe care specialiștii le știu foarte bine. Factori importanți în decizie pot fi legați de multe aspecte, respectiv de zona, amaplasare casă, dispunere acoperiș șamd., pe care cei care se ocupă zilnic cu astfel de proiecte le cunosc foarte bine.

Care sunt principalele tipuri de încărcătoare solare pentru panouri fotovoltaice?

Cele două tipuri de încărcătoare disponibile sunt încărcătoarele solare MPPT și încărcătoarele solare PWM. Fiecare dintre acestea vine cu o serie de specificații tehnice care le fac potrivite pentru anumite utilizări și fiecare dintre ele are o serie de avantaje pe care merită să le luăm în considerare.

Energia solară produsă de panourile fotovoltaice este inflențată direct de nivelul de radiații solare, variind mereu ca tensiune și curent. Pentru a putea fi folosită această energie trebuie transformată în curent alternativ. Echipamentul necesar pentru stabilizarea tensiunii de curent continuu produsa de panourile fotovoltaice se numeste  încărcător solar.

Acest controler solar se folosește la sistemele off grid pe baterie și se montează între panoul fotovoltaic și bateriei. Rolul lui este acela de a asigura o încărcare cât mai eficientă a bateriei și de a controla energia transferată de la panou la baterie. Acest dispozitiv este extrem de util pentru a preveni avarierea sau supraîncărcarea bateriei, prelungind durata de viață a acesteia și eficientizând modul în care este stocată energia produsa de panouri.

1. Încărcător solar MPPT

Încărcătoarele solare MPPT sau Maximum Power Point Tracking au la bază o tehnologie care urmărește obținerea maximului de energie posibilă. După cum se știe energia variază în functie de radiația solară, temperatura ambientală și temperatura la nivelul panoului solar. Pentru a asigura cel mai bun randament încărcătorul  raportează outputul de energie produsă de panoul fotovoltaic la voltajul bateriei, iar apoi convertește ceea ce primește la voltajul ideal pentru a atinge maximul de amperi în baterie. Un controler solar MPPT de calitate atinge o eficiență de până la 97% în conversie.

Care sunt avantajele acestui tip de încărcător:

  • maximizează producția de energie electrică, în condițiile în care randamentul panourilor poate scadea datorită lipsei soarelui;
  • pot extrage mai mult curent și pot încărca bateria eficient chiar și când aceasta este aproape total descărcată;
  • forțează sistemul să opereze la un voltaj optim pentru a produce maximul de energie;
  • permit folosirea sistemelor fotovoltaice la un voltaj mai mare decat cel la care opereaza sistemul bateriei;
  • reduce complexitatea sistemului și crește în același timp eficiența întregului sistem off grid cu baterie.  

2. Încărcător solar PWM

PWM vine de la Pulse Width Modulation și se referă la o tehnologia folosită de încărcător, care înlocuiește vechea tehnologie, bazată pe regulatoarele on și off folosite pentru a proteja bateria atunci cand panoul fotovoltaic produce energie în exces. Încărcătoarele sunt cele mai eficiente mijloace de menținere a unui voltaj constant de încarcarea bateriei. Ele fac ca energia captată de panourile fotovoltaice să fie transmisă la baterie în funcție de nevoia acesteia de reîncărcare.

Sistemul este conceput pentru a remedia neajunsurile vechii tehnologii care crea adesea probleme cu bateria și cu procesul de încarcare. Noul sistem reduce treptat curentul de încarcare atunci cand voltajul bateriei atinge un punct prestabilit, evitând supraîncalzirea și asigurând continuarea încărcării în parametrii normali.

Iată care sunt avantajele oferite de acest tip de încărcător solar:

  • crește capacitatea de încărcare a bateriei;
  • mentine o capacitate medie ridicată a bateriei, între 90%-95%, față de sistemele vechi care permiteau bateriei să funcționeze la doar 55%-60% din capacitate;
  • reduce încălzirea și deteriorarea în timp a bateriei;
  • creste durata de viața a bateriei.

 

Fiecare dintre aceste tipuri de încărcătoare solare are un plus de beneficii deosebit de importante pentru eficientizarea stocării energiei. În funcție de buget și de ceea ce este necesar pentru realizarea proiectului se poate opta cu încredere pentru oricare dintre variante.

Pentru a achiziționa unul dintre aceste tipuri de încărcătoare, accesați site-ul Fdsenergy.ro! Aici veți găsi mai multe informații legate de produse și detaliile necesare pentru a face cea mai bună alegere!

 


Mona Nicolici vine duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la 23:00, la Kanal D.