De unde se poate aproviziona România cu gaz dacă renunță la cel rusesc. Ce alternative avem

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 16 dec 2022, 05:00

Ce variante are România dacă UE ia decizia de a impune embargo gazului rusesc

Sursa: pexels.com

Rusia este cel mai mare exportator de gaz în Europa. Și România cumpără gaz rusesc, iar odată cu începerea războiului toată Europa se gândește la alte variante.

România are mult mai puține probleme în privința asigurării necesarului de gaz decât alte țări europene. România are asigurat în proporție de 80% necesarul de gaz din producție proprie, restul de 20% fiind importat din Rusia.

Prin comparație, Germania importă 55% din gazul pe care îl consumă din Rusia. 

Alternativele pentru România ar fi să încerce să producă în întregime necesarul de gaz pe care îl are țara noastră sau să importe gaz de pe alte piețe în cazul în care se ia decizia de a se renunța total la gazul rusesc. O variantă de import de gaz ar putea fi Qatar, dar chiar statul arab a precizat că această tranziție de la gazul rusesc la gazul din Qatar în Europa nu s-ar putea face imediat.

România este una dintre țările privilegiate din UE și nu depinde mult de gazul rusesc

România are de acoperit doar 20% din necesarul de gaze prin alte metode decât importul de gaz rusesc în cazul în care se decide, la nivel UE și NATO, un embargo pentru gazul rusesc.

România are resurse importante de gaze neconvenționale, iar acestea ar putea acoperi necesarul de gaz al țării noastre.

Companiile petroliere Chevron, Mol și Avere Energy dețin licențe pentru explorarea gazelor neconvenționale în România, prima în Dobrogea, iar celelalte două în vestul țării. Până acum în România s-au exploatat, în general, doar zăcăminte de gaze convenționale, dar situația cu războiul din Ucraina ar putea da un impuls pentru exploatarea și de gaze neconvenționale.

România ar putea încerca să asigure necesarul țării de gaz doar din producție internă
[Sursa: pexels.com/PixaBay]

În 2013 au fost proteste masive în Pungești contra gazelor de șist, iar România a ratat șansa independenței energetice. Acum, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, posibilitatea exploatării gazelor de șist ar putea reveni în actualitate.

România se află pe locul trei în Europa în ceea ce privește potențialul de exploatare al gazelor de șist. Primul loc este împărțit, la egalitate, de către Franța și Polonia, fiecare cu o rezervă estimată la aproximativ 5000 de miliarde de metri cubi. Norvegia se află pe locul doi în acest clasament, cu un potențial de exploatare de peste 2200 de miliarde de metri cubi de gaze de șist. România ar putea exploata, teoretic, neconvențional, 1.440 de miliarde de metri cubi de gaz.

Citeste si: Ministrul Energiei, anunț despre isteria din benzinării de ieri seară: „Nu există posibilitatea unor creșteri de prețuri speculative”

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

De unde se poate aproviziona România dacă renunță la gazul rusesc

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că România are în vedere acum toate posibilitățile de aprovizionare cu gaz.

"Da, ne uităm absolut la toate posibilitățile de aprovizionare cu gaze naturale ale României. Ne uităm la toate sursele și rutele de aprovizionare. În legătură cu gazul lichefiat, a fost o idee la un moment dat, dacă vă aduceți aminte, între Georgia și România, nu a putut fi realizat. Pe Marea Neagră, datorită convenției, nu pot intra vase de un anumit gabarit care să permită aducerea energiei în Constanța. De aceea, am pus acest interconector între Grecia și Bulgaria pentru a putea avea acces la terminalele din Grecia și apoi am discutat la Consiliul Energiei pentru a putea avea acces și la terminalele care se construiesc pentru Polonia", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Unul dintre motivele pentru care până acum nu a putut fi adus gaz natural din alte surse a fost imposibilitatea găsirii unui culoar de transport. Acum, cu finalizarea interconectorului între Grecia și Bulgaria, există această posibilitate. Ne uităm, evident, pentru aprovizionarea pentru viitoarea iarnă.

România este al doilea mare producător de gaze din Europa, nu e cazul să discutăm despre scenarii apocaliptice. Avem gaz în depozite. Vom avea pentru iarna viitoare si depozite încărcate la maximum, avem producție de gaze, căutăm diversificarea rutelor de aprovizionare", a subliniat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu 
[Sursa: Facebook Virgil Popescu]

România importă gaz rusesc la cel mai piperat preț din Europa. În noiembrie 2021 România plătea 245 de lei/Mwh, iar în ianuarie 2022 prețul plătit de țara noastră pentru gaz rusesc ajunsese la 357 lei/Mwh. România a plătit, la un moment dat, chiar şi 100 de euro/Mwh pentru gazul rusesc.

Chiar dacă plătim cel mai mare preț din Europa pentru gazul rusesc, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, prețul pentru gazul rusesc este de așteptat să crească.

Citeste si: Prețul petrolului continuă să scadă. Românii au luat degeaba cu asalt benzinăriile

 

 

Taguri: